Mint ahogy a tejfogak előbújásának, úgy a fogváltásnak is van egy természetes sorrendje, mégis rendkívül eltérő időben és módon váltódhatnak a tejfogak – persze ez nem jelent semmiféle kórosat.

Általánosságban mindig az alsó középső metszőfogak cserélődnek először, s ezt követi a felső maradó nagymetszők kibújása. Ugyanígy tovább az alsó kismetszők, majd a felső kismetsző fogak. Ez a fogváltás kb. 6-8 éves korban zajlik, de történhet sokkal előbb, illetve később is.

Közben nagyon kell figyelni, mert 6 éves kor körül megjelennek az első maradó rágófogak az utolsó tej rágófogak mögött. Ez azért lényeges, mert ezt nem előzi meg tejrágófog kiesése, s ezeket a maradófogakat nagyon nehéz tisztán tartani. Épp úgy, mint a felnőttek bölcsességfogait, hiszen nehezen férünk hozzájuk a fogkefével. Ezért szeretném felhívni a szülők figyelmét egy rendkívül optimális és fájdalmatlan megelőző beavatkozásra, az ún. barázdazárásra, amely megelőzi a fogszuvasodás kialakulását ezen fogak esetében.

Mit jelent a barázdazárás?

A kezelés során a fogorvos fúrás nélkül folyékony, fluorid tartalmú, fényre kötő anyaggal bevonja legtöbbször a maradó nagyőrlő fogak felszínét, de szükség esetén ( nagyon mély gödröcskék, mélyedések) a maradó kisőrlőket, metsző fogakat, sőt a tejfogak bevonására is van lehetőség. Amint neve is mutatja, az apró barázdák kitöltése a cél. A fogak mélyebb barázdái nehezen tisztíthatók. A barázdazárás segítségével sima felszínné alakítjuk a rizikós felszínt, ami már hatékonyabban tisztítható.

A maradandó fogak megjelenése után minél hamarabb javasolt e fájdalommentes, rövid kezelés elvégzése, mert a fogak szerkezete ilyenkor még nem végleges, esendőbb a fogszuvasodásra. Ezt általában a fog áttörése után kb. fél éven belül érdemes megcsináltatni.

 

 

Dr. Felsővályi Alíz, gyermek és felnőtt fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2011. téli (V.évf. 3.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2013-02-01.

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!