Sajnos elég gyakoriak a fogbalesetek mind a totyogó gyerekek, mind a nagyobbak körében. Nagyon fontos lenne, hogy a szülők, óvónők, pedagógusok tisztában legyenek a teendőkkel, hiszen a fog sorsa sokszor ezen múlik! Természetesen leggyakrabban a felső metszőfogak érintettek (főleg, ha előreállnak). Mi az azonnali teendőnk? Először is fel kell mérnünk, hogy komolyabb sérülés is érte-e a gyermeket, ha szükséges azonnal hívjunk mentőt!

Ha csak a fog érintett
Először is próbáljuk megnyugtatni a gye­reket, majd feltétlenül keressük meg a letört fogdarabot vagy a fogat. Ha az egész fog kirepült a gyökeret ne, csak a koronai részt fogjuk meg és tilos lemosni, fertőtleníteni! Ha nagyobb a gyermek és képes rá, legjobb, ha a szájában, a „saját közegben” hozza a rendelőbe, de megfelelő egy pohár tej-ben is szállítani. Azonnal keressünk fel olyan fogorvost, aki nemcsak szakmailag, de eszközökben és anyagokban is felkészült egy balesetes fog ellátására, mert a maradó fogak visszaültetésének sikere leginkább az időfaktortól függ.

Lehetséges következmények:

  • a fog elszíneződése,
  • maradó fogcsíra sérülése,
  • a fog elhalása,
  • fogváltás zavara,
  • maradófog zománcfejlődési zavara,
  • gyökérfelszívódás.

A sérülés formái lehetnek:

  • korona törés,
  • gyökér törés,
  • részleges vagy teljes kimozdulás,
  • intrusio (benyomódik a fog).

A kezelést befolyásolja a gyermek kora, a fog fejlődési stádiuma, a sérülés mértéke, a baleset óta eltelt idő, tejfog vagy maradó fog.

TEJFOGAK SÉRÜLÉSE

Kis letört darabnál csak lesimítjuk a felszínt, nagyobb darabnál újra felépítjük a fogat, Szükség esetén „gyökérkezelünk”. A tejfogakat nem szoktuk visszültetni, a gyerek kooperációs nehézsége miatt ritkán sínezzük. Intrusio esetén is csak várjuk a spontán előtörést. Az esetle­ges nyálkahártyasérüléseket ellátjuk, és ilyenkor fontos a fokozott szájhigiéne és táp­lál­ko­zá­si­ ta­ná­cs­ok adása is,­ valamint kontroll vizs­gálat megfelelő idő eltelté­vel. Gyakran hetekkel, hónapokkal a sérülés után a szülő azt észleli, hogy elszürkült a fog. Ez a fog elhalásának következménye. Ha az ínyen kis dudort látunk, még panaszmentes esetben is fel kell keresnünk fogorvosunkat!

MARADÓ FOGAK
Maradó fogak esetében a letört darabot speciális anyaggal vissza lehet ragasztani, ilyenkor az elmozdult fogat visszahelyezzük és sínezzük. Ha a fogbél érintett, speciális gyökérkezelési eljárást alkalmazunk, amennyiben a gyökércsúcs fejlődése még nem fejeződött be. Benyomódott fogaknál fogszabá­lyozásra lehet szükség. Jó tudni, hogy a kiesett fogat nagy eséllyel vissza­ lehet ültetni. Maradó fognál is fontos természetesen a fokozott szájhigiéne, az erős rágás és terhelés kerülése, valamint a rendszeres kontroll, és a következmények kezelése.

Dr. Piskóty Ildikó, fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. tavaszi (II.évf. 1.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-21.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!