Nagyon fontos a fogváltás rendszeres figyelemmel kísérése, és a fogszabályozás szükségességének korai felismerése! A 6-18 évesek kb. 30%-ánál van szükség kezelésre…

A mai gyors fejlődés következményeként már óvodás korban is léteznek úgynevezett myofunctionalis trainerek, amelyekkel egyes óvodáskorban kialakult fogazati rendellenességeket (például ujjszopás miatt kialakult „nyitott harapás”) kis korban is viszonylag gyorsan meg lehet oldani.
Sokszor a beszédhibák hátterében is fogazati rendellenességek állnak, amit a logopédus és a fogorvos együttes közreműködésével sokkal eredményesebben és rövidebb idő alatt lehet kijavítani.

A fogváltás időszakában általában kivehető készülékekkel törekszünk a rendellenességek kezelésére. Ebben a korban minden rendellenesség jól alakítható.

Felnőttkorban (18-30) a maradó fogak főként fix ké­szü­lékekkel, gyakran foghúzás mellett szabályozhatók.

Fontos tudnunk, hogy a fogazati rendellenességek nemcsak esztétikai hátrányt jelentenek, hanem szoros összefüggést mutatnak akár a fogszuvasodással, akár különböző fogágy-betegségekkel, izületi ártalmakkal, beszédhibákkal és nem elhanyagolható az sem, hogy egyes kirívó esetekben súlyos személyiségzavarokhoz vezethetnek.

Milyen időközönként érdemes fogorvoshoz vinni gyermekünket?

Jó lenne, ha legalább félévente rendszeresen vinnék a szülők a gyermekeiket fogorvoshoz. Egyre több szülő hozza már 2-3 éves korban gyermekét szűrővizsgálatra, s így a gyerekeknek természetessé és ráadásul félelemmentessé válik a fogászatra járás!

Sajnos a szülők között nagyon sok téves információ cserél gazdát, ezért biztatom Önöket, hogy ha bármilyen apró eltérést látnak, inkább keressék fel fogorvosukat és személyre szabottan beszéljék át a kezelési tervet.

Dr. Felsővályi Alíz, gyermek és felnőtt fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-21.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!