Vízkereszttől Hamvazószerdáig

A farsang több hétig tartó időszak. Téli (télies) élmények, vidám tevékenységek, változatos programok szőtték át napjainkat.  Tréfás mondókákat, verseket tanultunk. Meséink is már a tél végét a tavasz várását idézték. Festettünk, vágtunk, ragasztottunk, készültek a maszkok, álarcok. Mi ezt így éltük meg, éltük át óvodai életünkben, Vízkereszttől Hamvazószerdáig.

Szalagos fánk, bábszínház, arcfestés…

Farsang utolsó hetében kicsik és nagyok dagasztottak, s míg a gyerekek bábszínházi előadáson voltak, a dajka nénik kisütötték a szalagos farsangi fánkokat. Ebéd után a gyerekek büszkén kínálták végig belőle óvodás társaikat. Másik napunkat arcfestős vidámságok, színes, hajtogatott lufi figurák tették különlegessé.

Az első hetektől készültünk és vártuk a Farsang végét, amikor aztán eljött minden gyermek álma-vágya, a beöltözős farsangi buli.

Jelmezes farsangi buli

Mindenki már a jelmezében érkezett a csoportba, a többiek pedig kitalálták, hogy ki érkezett az óvodába. Jöttek is a királylányok és hercegek, pókemberek, szupermenek, Kalauz és Rendőr, Bohóc és Balerina, Zorró és Tavasztündér, Kalóz és Kalóztündér, Katica és Kutyus, Tarkaboci és Kisbárány, Cirmoscica és Méhecske és még sorolhatnám napestig. Senki, de senki nem lepődött meg, mikor a dajka nénik és óvó nénik helyett ?Tavaszi szellő?, ?Denevér-lány?, ?Cowboy és Cowboy-lány?, Hótündér, Indiai lány, ?Fényeske legyecske? és Ápolónővér segített a reggeli tevékenységekben. Óvodapedagógus hallgatóink éppen gyakorló hetüket töltötték, így ők is ötletes jelmezeikben gazdagították a színes kavalkádot.

Aztán bűvész varázsolta el őket mutatványaival, sőt bűvészmutatványok sorát mutatták be együtt. Csattogtak a kis tenyerek és villant a vaku, hogy megörökítsük az eseményeket.

Eljött a várva-várt pillanat, amikor versekkel, dalokkal, mondókákkal pózoltak, pörögtek-forogtak, táncoltak dalokra, zenére. Mielőtt elfelejteném, volt terülj asztalkám is! Svédasztalos! A csemegézés után pedig a friss télvégi napfényben körülhordoztuk ?Télbanyát? és jól elláttuk a baját, lángra kapott a ruhája, elhagyta téli bája.

Óvodánk apraja, nagyja remekül szórakozott a télkergetős programokon. Most pedig erősen hisszük és várjuk a tavasz érkezését.

Bíró Irma, óvodavezető írása
A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2015-02-22

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!