Farsang van, farsang van, járjuk a táncot gyorsabban?

farsang

A farsang vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, népünnepélyek jellemeznek. Az Ajka Városi Óvoda Katica és Központi Óvodájában is minden évben nagy örömmel készülünk a farsangi időszakra.

A gyermekek vidám dalok, versek, mondókák és népi rigmusok mellett megismerkednek a Busó járás történetével, szokásaival is. Egész héten folyamatosan készítették a fantáziadús alkotásokat, minden csoportban más és más technikával. Gipsz álarcot és fa bohócokat festettek,hajtogattak, busó álarcot ragasztottak, karneváli szemüvegeket készítettek mozaik technikával, szebbnél szebb farsangi szemüvegeket, álarcokat , kalapokat , kisze bábukat készültek. Az elkészült alkotások a folyosókat, öltözőket, csoportszobákat díszítették.
A Katica és a Központi Óvodában farsang napján minden gyermek és felnőtt jelmezbe bújik ezen a napon és a csoportról csoportra vonulva, vidám énekszó kíséretében bemutatkoznak egymásnak, majd elkezdődik a fergeteges bál. Különböző sorversenyek, csapatjátékok, versenyjátékok kíséretében, mókázva és kacagva töltik el gyermekeink ezt a napot. A farsangi kavalkád legfontosabb része a színes dekoráció, melyet minden csoportban a gyermekek a felnőttek segítségével közösen készítenek el és öltöztetik csoportjukat is színesbe.

A gyerekek már hetek óta a farsangi jelmezekről beszélnek, vagy éppen titkolóznak, hogy annál nagyobb meglepetést okozzanak a jelmezükkel. A felnőttek sincsenek ezzel másként. Igyekszünk mókás és meglepő jelmezt magunkra ölteni, hisz az igazi siker az, ha gyerekek nem ismernek fel bennünket.

A farsangnak hagyománya van az óvodában. Már reggel beöltözve lépünk a csoportba, ahol a feldíszített termekben szól a vidám táncra hívogató zene.
Az idei farsang egy kicsit más volt mint a korábbi években, mert a délelőtt folyamán minden csoport egy közös táncra, azaz ? Limbózásra ?gyűlt össze a tornaterembe. A gyerekek csodálkozó szemekkel, s ámulattal nézték a lécet, ami alatt át kellett bújni. Szurkoltak az óvó néniknek, hisz a feladat nekik sem volt könnyű.

Kacagtató, egyben ügyességet igénylő feladatokat kellett megoldani ezután. A zene elhallgatását követően azonnal szoborrá változtunk, előbb egyes, majd két és háromtagú szoborcsoportokat személyesítettünk meg. Aztán a tőlünk legközelebb állóval vicces helyeken kellett ?összetapadnunk”, háttal vállal, homlokkal vagy éppen orral.

Sikerült a farsangi mulatságot úgy megújítani, hogy közben az óvoda hagyományait is megőriztük. A kolléganők egyöntetű véleménye, hogy a közös tornaszobai vígasságot ezentúl minden évben meg kell ismételni!

Mi óvodapedagógusok fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő nemzedék is legyen tisztában népe múltjával, kultúrájával, szokásaival, legalapvetőbb emberi értékeivel.

Kovácsné Marton Lívia és
Varga Csilla óvodapedagógusok
Ajka Katica és Központi Óvoda

Kovácsné Marton Lívia, óvodapedagógus írása
A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-03-18

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!