Hagyományápolás, szüreti felvonulás

szüreti felvonulás

? Legyen az óvoda a játéké, legyen az óvoda élményszerű, legyen játékos, hogy a gyermek felszabadultan tudjon megnyilvánulni, kibontakozni, tanulni, tapasztalatokat gyűjteni.” / Dr. Kovács György/

Célunk: hogy a gyermekeink találják meg a helyüket a környezetűbe az őket körülvevő világban,

  • Fő hangsúlyt kap a környezet megismerése, mint élettér, amelyben tájékozódni, eligazodni képes a gyermek. A megszerzett tapasztalatok, élmények megjelennek mindennapi tevékenységében. Tevékenysége során egyre több tapasztalatot szerezve egyre jobban eligazodik az őt körülvevő világban, beletanul a világba. A program kiindulási vonala a KÖRNYEZETI ÉS A HAGYOMÁNYÁPOLÁS, mert a gyermekkorban szerzett ilyen irányú tapasztalatok mélyen nyomot hagynak a gyermekben, személyiségének gyökerei ebbe a talajba kapaszkodva segítik az őt sikeres , környezetét, nemzetét szerető emberré válni.
  • Egyediségét adta programunknak, hogy a természeti környezetre figyelve, a jeles napok számbavételével tervezzük mindennapjainkat. Sikeresen tevékenykedhet, alkothat a hátrányos helyzetű és tehetséges gyermek is egyaránt, megfelelő gondoskodást kapa speciális ellátást igénylő gyermek is. (Magatartászavar, eltérő értelmi képesség, beszédhiba)
  • Programunkkal helyi szükségleteket, az óvodánkba járó gyerekeket és a családjukat kívánjuk szolgálni. Falusi gyermekeket nevelünk, akiknek a valósággal való kapcsolata tág lehetőségeket biztosít a fejlesztésükre/ természeti környezet/.Biztonságos, kedvező, csoportos együttlétre, megfelelő testi mentális gondozásra, az óvodai élet nyitott, bizalmas, szeretetteljes légkörének megvalósítására törekszünk.

A mi óvodánk egy kis borsod megyei faluban Szuhogyon található, bájos, mesés kis hegyek – völgyek között meghúzódva. A hegyeken sok – sok szőlőt ültettek apáink, amelyet minden ősszel leszüretelünk, és megünnepeljük a jó termést.

Szüreti felvonulás

Az óvoda együtt szervezi meg a szülőkkel és az iskolai dolgozókkal az ünnepséget, ahol minden gyermek boldogan vállal valamilyen szerepet. Már előző napokban készülődnek az óvodában. Sok szürettel, szőlővel kapcsolatos verset, mesét olvasunk, ráhangolva ezzel is a gyermekeket. A szülők a gyermekeik segítségével felkészítik és feldíszítik azokat a lovas kocsikat, szekereket, amin ülnek majd a gyermekek a felvonulás alatt. A kicsik szekereken, lovas kocsin teszik meg az utat, a nagyobbak már gyalog jönnek.

A díszmenet a falu főterén gyűlik össze ahol a felállított színpadon adják elő műsoraikat a fellépők. Először a kiscsoportos óvodások, gyönyörű magyar népviseleti ruhában felöltözve adták elő műsorukat, amely nagy tetszést aratott a nézők körében. Ezt követően a nagyobbak léptek fel, majd a Bódva völgyi néptáncegyüttes adta elő fergeteges műsorát, amely megtáncoltatta a falu apraját – nagyját, jókedvre derítve ezzel mindenkit. Így a műsor zárásaként mindenki táncra perdült, ünnepelve ezzel a sok fáradságos munkát lezáró szüretet és a jó termést. Pihenésképpen terített asztal mellett pihenhettek meg a táncban megfáradt gyermekek és felnőttek, ahol finomabbnál finomabb étel, ital várta őket. Többek között finom kalácsok, pogácsák, hagymás zsíros kenyér közül választhattak, illetve a helyi boros gazdák által felajánlott ízes finom vörösborral öblíthették le torkukat, a gyermekek pedig finom teával ünnepelhettek.

Helyi lakosként, óvónőként úgy érzem a gyermekek boldogan fognak visszaemlékezni erre a szüreti felvonulásra megtanulva ezzel, hogy érdemes dolgozni, mert a fáradságos munka jutalma lehet a finom szőlődzsem, lekvár, illetve bor. Este a felnőttek napnyugtakor, a helyi lakosok szervezésében létrejött bálon még egyszer megmutathatták tánctudásukat, amely hajnali kakaskukorékolásig tartott mindenki vidám örömére. Remélem, jövőre is ilyen szép számban lesz résztvevő a szüreti felvonuláson és bálon, emlékezetes élményeket nyújtva ezzel a gyermekeknek.

Pálinkás Attiláné, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-13

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!