Húsvéti ünnep

Húsvéti előkészületek a nagyböjti időben – a Feltámadás elbeszélése

A Húsvéti ünnep közeledtével arra gondoltunk, hogy az ünnep lényege sokszor elvész a húsvéti szokásokban. Már a gyerekek emlegették a locsolkodást és a tojásfestést. Ekkor döntöttük el, hogy most az idén külön projektet készítünk a Húsvétról, mint a kereszténység legnagyobb ünnepéről.

1. A téma kiválasztása

húsvéti készülődés

Megbeszéljük mi is a Húsvét lényege, mit ünnepelünk ezen a napon igazán mi keresztény óvodások? A gyerekekkel megbeszélve döntöttük el, hogy Jézus lesz a központban, Ő rá figyelünk teljes egészében a szokásaink mellett. Azt is leszögeztük, hogy nem a nyuszit és csak a locsolkodást ünnepeljük, hanem Jézus feltámadását és az örök életbe való hitünket.

2. Egyéni élmények meghallgatása

Elbeszélgettünk arról, hogy mit tudnak a húsvéti eseményekről. A nagyhéti történésekről, elmondták ki szokott odahaza is a szülők, nagyszülőkkel a bibliából olvasni ezekről.
A gyerekek a következőket mondták:

 • Jézust megölik a katonák, de ő felkel a halálból
 • A barátai közül egyik elárulja ( a nevet nem tudták)
 • Jézust keresztre szegezik
 • Mi húsvétkor locsolunk, a tavaly is annyi tojást kaptam!
 • Az én kölnis vizem olyan erős, szinte elszédültek a lányok.
 • Mamával mi a sonkát, kalácsot és bárányhúst elvittük a templomba megszentelni.
 • Jézus megmutatja a sebeit mikor kijön a sírból.

3. Érdeklődés felkeltése, mit szeretnénk megtudni?

Összeállítottunk néhány kérdést a témával kapcsolatban:

 • Hogyan kapcsolódik a tojásfestés Húsvéthoz? Miért festünk piros tojásokat?
  (Jézus értünk ontott piros vérét szimbolizálja számunkra)
 • Mi lehet a Húsvét legfontosabb jelentése és üzenete?
 • Melyek a keresztény Húsvéti ünnep szimbólumai? (húsvéti bárány, piros tojás stb)
 • Jézus hogyan tanította a tanítványokat az utolsó vacsorán?
  (lábmosás jelentése, üzenete, kenyértörés, megáldás, szétosztás, bor felkínálása)
 • Nagypénteken mi történik a keresztúton?
  ( az állomások alatt kivel találkozik?)
 • Hogy hal meg és hová temetik Jézust?
 • Húsvét vasárnap reggel kik mennek a sírhoz és miért?
 • Kivel találkozik legelőször, és még kinek jelenik meg Jézus mikor feltámadt?
  (Mária Magdolna, Péter, János, Az emmauszi tanítványok, hitetlen Tamás)
 • Mit üzen számunkra Jézus feltámadása?
  ?AKI HISZ BENNEM? MÉGHA MEGHALT IS ÉLNI FOG!”

4. A projekthez szükséges források felkutatása

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó történetekhez való kellékek beszerzése (kehely, szőlőlé, kenyér, búzakalász, keresztúti képek az állomásokról, kereszt, szeg, kalapács,
nagy kő, terítők, mécsesek, feltámadt Jézus szobra) A szülőknek levelet írtunk, hogy odahaza is többet olvassanak a gyerekekkel a képes Bibliából Jézus Húsvéttal kapcsolatos eseményekről. A gyermek képes bibliából kiválasztottuk a húsvéti és nagyböjti részeket.

5. A produktum előkészítése és bemutatása

húsvéti feltámadás

Húsvétra való készületünk idején sorra vettük a történeteket a szentírásból, ahol Jézus lábat mos az apostoloknak, mi is a gyerekekkel megmostuk egymás kezét, az érintés, egymás megsimogatása, kéz megtörlése meghitt áhítat keltő volt. Elmondtuk, hogy Jézus ezt hagyta hátra, hogy szolgáljuk egymást szeretettel és még a kenyeret is megtöri, mindezeket mi is a gyerekekkel megtettük. Aztán a szép templomi kehelyből ők is ihattak szőlőlevet. Nagy élmény volt a gyerekeknek. Még többet és tudatosabban hangsúlyt fektettünk Jézus elfogatásáról és keresztútjára, feltámadására. Több hittan órát tartottunk megnézték, meghallgatták a keresztutat, lerajzolták a nekik közelebb álló állomásokat.

húsvéti készülődés

Kiraktuk a sírbarlangot a nagykővel, aztán a természet éledését, a feltámadt Jézus szobrát helyezve középpontba. Kézmunkáltunk keresztet barkaágakból és
tojáshéjból mozaikszerűen rakva ki a képet. Majd húsvét bárányt is készítettünk barka szemekből kirakva. Itt megemlékeztünk arról, ahogy a bárány szimbóluma hogy kapcsolódik Húsvéthoz.

Aztán a hagyományainkhoz kötődve piros tojást festettünk márvány festékkel (e közben kihangsúlyoztuk, hogy Jézus piros szent vérét jelképezi, amelyet értünk adott a kereszthalálakor) és locsoló versikét is tanultunk. Az utolsó vacsora eseményeit felelevenítve és a Húsvéti ünnepet megülve énekekkel és történetekkel megültük a Húsvétot.

6. A ?Húsvét” projekt értékelése

A gyermekek szemeiből látva teljes egészében átélték az események lényegét, egymást köszöntöttük és a szülőket is megleptük a húsvéti feltámadt Jézus képeslappal, jókívánságokkal. Sikeresnek tartom e projektet, a gyerekek ezek által mélyebben átélték hitünk lényegét, a szenvedéstörténetet és a feltámadást. Megerősítettük bennük a reményt, hogy van örök élet és boldogság 🙂

Jácinta nővér, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-16

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!
Szabad-e locsolni?

Szabad-e locsolni?

Ma délelőtt a locsolkodást is eljátszottuk Óvodánkba. Hagyomány már nálunk, hogy minden csoportban készülnek a fiúk egy nagyon szép locsolóverssel és tízórai után kezdődik az ünnepi készülődés. Az asztalokat megterítik a lányok, és az előző nap elkészített sütit behozzák daduska nénivel és felsorakoznak a fiúk fogadására.

bővebben
Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét, így óvodánkban is lázas készülődés folyik a 3 csoportban. Óvodai Pedagógiai Programunkban nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek és a hagyományok. Másik terület melyet kiemelten kezelünk az az ábrázoló tevékenységek. Minden óvó néni igyekszik többféle technikával megközelíteni ezeket a tevékenységeket, a gyerekek életkori sajátosságaira építeni a megvalósításnál.

bővebben