Karácsony a mi ovinkban

adventi időszak

A nemzeti ünnepekről mindig megemlékezünk a kellő időben és módon, ám a Karácsony az teljesen más a gyermekek számára mind külsőségekben, mind érzelmileg. Óvodánkban hagyománya van a Karácsonyi ünnepnek. Kezdődik az Adventi időszakkal, amikor is készül az adventi koszorú, a gyermekek aktív közreműködésével.

Évről, évre új díszeket készítünk a karácsonyfára, ami nagyszerű elfoglaltság még a legkisebbek számára is. Már az előkészületekkel érzelmileg ráhangolódunk az ünnepre. A kisebbekkel karácsonyi verseket, dalokat tanulunk, a legnagyobbak pedig pásztor játékkal készülnek.

A fenyőfát mindig kapjuk egy kedves szülőtől, vagy helybeli lakostól. Szaloncukrot a gyermekek hoznak olyan mennyiségben, hogy minden napra jut belőle. A fenyőfát közösen díszítjük a gyermekekkel, ami mindig nagy örömet jelent számukra. Ez reggeltől folyamatosan történik, közben beszélgetünk, karácsonyi dalokat énekelünk. Mikor elkészültünk a díszítéssel, körbeüljük és gyönyörködünk, milyen csodálatos lett.

A nagyok is előadják műsorukat. Természetesen várják az ajándékokat, ami nélkül nem lenne igazi a kicsik öröme. Amíg levegőzni megyünk, a dajka néni a fa alá csempészi az ajándékokat. A mai nehéz gazdasági helyzetben egy ilyen kis óvodának, mint a miénk, komoly gondot okoz az ajándékokra való összeg előteremtése. Szerencsére minden évben sikerül olyan szponzorokat találnunk, akik támogatására számíthatunk. A sétáról visszatérve boldogan fedezik fel, hogy itt járt az „Angyalka”.

Ebéd előtt megnézzük az ajándékokat, persze ki is lehet próbálni. Hagyunk időt a gyerekeknek a játékra, hiszen nem tudnának nyugodtan enni és pihenni míg az új iránti kíváncsiságukat ki nem elégítik. Úgy érzem sikerült felejthetetlenné tenni gyermekeink számára ezt a szép, meghitt ünnepet, még sokáig beszéltek róla, élményeik megjelentek rajzaikban.

Kohajda Károlyné, óvodavezető írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben