Karácsony az óvodánkban

karácsony

Szeptemberben amikor a kis lurkók visszajönnek a nyári szünetről, először is az új kis ovisokkal ismerkednek meg. Összebarátkoznak (habár ez nálunk nem nagy gond, ugyanis a kis létszám, és a falu kicsinysége miatt, mindenki ismeri egymást), a nagyobbak segítenek nekik beilleszkedni, megmutatnak nekik mindent. Pátyolgatják őket. Ilyenkor, hogy visszarázódjunk a mindenkori hétköznapokba csak játék és játék van. Szeptember közepétől kezdjük el a foglalkozásokat, a vers, az ének, a mondókák, mesék és persze a műsorok tanulását.

Első ünnepünk a mikulás lesz, ezt zárt körűen szoktuk lebonyolítani. Ez után következő nagy ünnepünk, megemlékezésünk a karácsony. Ilyenkor komolyabb műsort tanulunk a gyermekekkel. Ugyanis az oviban nyilvánosan szoktuk megünnepelni a kis Jézuska megérkezését. A templomban az éjféli misén is előadjuk a betanult betlehemes játékunkat. A hívek nagy örömére.

A szülők már hónapokkal előtte azon ügyeskednek, hogy a minden alkalommal megrendezendő karácsonyi vásáron milyen ajándékokkal, és tárgyakkal rukkoljanak elő. (gipszből kiöntött hűtőmágnes, szalvétból készített képek, gömbök, csillagok, adventi koszorúk, fenyőből készült asztali díszek, mikuláscsizmák, karácsonyi mintás hímzett terítők, száraz tésztából készített apró csecsebecsék ezüst és aranyfestékkel lefújva, stb) Ugyanis a vásáron befolyt összegből és különböző felajánlásokból tudjuk megvásárolni az ajándékokat a fa alá.

Miután az óvodába megérkezik az összes kisgyermek közösen felállítjuk a fenyőfát, amit szépen felöltöztetünk. A karácsonyi izzó az óvónéni és a dajka néni feladata, majd ezt követően a gyermekek aggatját a fára a szaloncukrot, a gömböket, papír angyalkákat, csillagokat, a habkarikákat. Amikor mindennel megvannak, a gyermekek együtt közösen kivonulnak a konyhára a szakácsnénikhez, hogy behívják őket is, hogy megnézzék a fát. Persze ez egy csel, mert az óvónéni és a dajkanéni ilyenkor teszik ki a fa alá az ajándékokat. Közösen megnézik a sok új játékokat (baba, autó, kocka, legó, stb) amit a Jézuska hozott. Ezen a jeles napon nincs alvás, annyira izgatottak a gyerekek. Az apró kicsi ágyacskákon fekszenek ugyan, de mesét néznek. Azért akad olyan gyerkőc aki elszunyókál.

Délután a mese nézés után, ünneplőbe öltözve várják a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, rokonokat, szomszédokat. Az óvónéni szokta kezdeni a műsort egy karácsonyi köszöntővel, majd ez után a gyerekeké a főszerep.

Előadják a betlehemes játékot, majd mindenki elmondja a kis versikéjét, eléneklik a karácsonyi dalokat.
Nagyon meghitt, meleg hangulatot árasztva ezzel a mi kis óvodánkban.

Hát így készülünk mi a karácsonyra.

Lénárt Andrásné, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-30

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben