Az állatok szeretetére, védelmére nevelés helyi óvodai programunk fontos része. Hiszem, hogy ennek a sürgetően megoldandó kérdésnek nem elsősorban törvényi szabályozással, szankciókkal, hanem a felnövekvő ifjúság tudatos nevelésével tehetünk eleget. Minden pedagógus közös felelőssége egy olyan nemzedék felnevelése, akik harmóniában és szeretetben tudnak élni környezetük élőlényeivel.

Ennek a környezetük iránt felelősséget érző nevelésnek az alapjait kívánjuk lerakni, úgy, hogy érzelmi kötődés kialakításával tudatosítjuk: az állatok is érző lények, akik szeretetünkre, gondoskodásunkra és védelmünkre szorulnak.
Ezen gondolat jegyében óvodásaink már évek óta folyamatosan etették és megfigyelték az óvoda ablakaiba helyezett etetőinkbe látogató madarakat.

Internetes keresés során találtam rá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára. Az egyesület tevékenysége felkeltette érdeklődésünket. Így született meg az elhatározás, hogy vegyük fel a kapcsolatot munkatársaikkal, akik hasznos, gyakorlati tanácsokkal láthatnák el gyermekeinket madárvédelmi kérdésekben.
Óvodánk rövid időn belül az egyesület tagja lett. Részletes, mindenre kiterjedő bemutatkozó anyag érkezett, mely pontos képet adott az egyesület munkájáról, tevékenységi területeiről, közeli, továbbá távlati célkitűzéseiről, az aktuális programjaikról, eseményekről. A gyerekekkel közös böngészés során fedeztem fel a Madárbarát Óvoda cím elnyerésének lehetőségét, amelyet nagy örömmel, lelkesedéssel fogadtak.

Levélváltás után nem sokkal kézhez kaptuk ezen cím megszerzéséhez teljesítendő feltételrendszert. A közel egy éven keresztül vállalt madárvédelmi tevékenység teljesítése, ezek képi és írásbeli dokumentálása után kaphattuk meg a Madárbarát Óvoda címet és az azzal járó emléktáblát.

A Madárbarát Óvoda feltételei

A cím elnyerésének feltétele volt, hogy gyermekeink rendszeresen etessékitassák, és odúztassák a környék madarait. Az általuk gondozott madárfajokat megfigyeljék, segítségünkkel beazonosítsák őket. A hozzánk látogató ?kis vendégek” megfigyelése a napi programjaink természetes része volt. Sok gyakorlati segítséget is kaptunk. Egy volt óvodásunk például új etetőket készített, egy ügyes kezű apuka pedig odúkkal ajándékozott meg bennünket. Egy helybéli vállalkozó a madarak etetéséhez szükséges eleséget ajánlotta fel. Az óvoda udvarán úgy szereltük fel az odúkat és az etetőket, hogy távol tudjuk tartani a hívatlan betolakodókat.
A gyerekeknek a tél folyamán a csoportszoba ablakából játékidőben is lehetőségük nyílt megfigyelni az etetőbe érkező kis vendégeket.
A karácsony közeledtével, különleges meglepetéssel készültünk. Óvodánk udvarán madárkarácsonyfát állítottunk fel, ahol az egyes fajok számára különböző ínyencségeket helyeztünk el díszként: töpörtyűfüzért, szalonnadíszeket, almát és diót. Így tettük emlékezetessé madaraink karácsonyát.
Nagy örömmel vettük át a Madárbarát Óvoda címet igazoló táblát, melyet a gyerekekkel közösen szereltünk fel az óvoda bejáratához.
Azóta is folyamatos kapcsolatot tartunk az egyesülettel, akik értesítenek programjaikról, kérésünkre anyagot küldenek a gyerekek madárvédelmi feladatainak megvalósításához.

Az alábbi két verset minden évben megtanulják a gyerekek a madarak etetése közben:

Tordon Ákos: Madárszálló

Havas téli ég alatt
Vendégeim a madarak.
Kopognak már az ablakon,
Jól élnek itt morzsán, magon.

Csipegetnek, eszegetnek,
Ha jóllaktak, elröppennek.
De holnapra visszajönnek,
Ablakomon beköszönnek.

Így élnek ők a nagy télben,
Vendégeim minden délben.
Meghálálják majd tavasszal
Madárfüttyel, madárdallal.

Vladimir Reisel: Madár télen

Száraz ágon madár búsul,
Nem énekel, csak könnye hull.
Szegénykét az éhség gyötri,
Begyét nincs mivel megtömni.
Magot nem rejt fű, se bokor,
nem csoda hát, ha nem dalol.
Két kisfiú arra sétált,
S biztatgatták mindjárt egymást:
-Maradjon a madár néma?
Szórjunk neki magot néha.
Hogyha majd a tavasz ébred,
Zengjen újra madárének.

Domján Ildikó, tagóvoda vezető  írása