Mi van a pohárban?

víz

Már kisgyermek korban megtanuljuk, hogy víz nélkül nincs élet. Megszületésünkkor kb. 80%-a szervezetünknek víz, ami a kor előrehaladtával oly mértékben csökken, hogy idős korra már alig több mint 55% lesz. Manapság igen sokat hallani arról, milyen vizet igyunk és milyet ne. Kisgyerekeknél alapszabály, hogy szénsavmentes legyen a napi folyadékbevitel, és ne itassunk velük rendszeresen egy fajta ásványvizet.

Víz: a sejtjeink tápanyagszállítója

Sejtjeink mindegyikébe eljut a víz nap mint nap (agysejtjeinken 1400 liter folyik át naponta, vesénk pedig 2000 litert szűr át napi rendszerességgel), ezáltal kering vérünk, így oldódnak és szívódnak fel a tápanyagok, szabályozódik vérnyomásunk és hőháztartásunk is, és tisztul meg a szervezet a méreganyagoktól. Ezért nélkülözhetetlen szervezetünk biokémiai működéséhez a folyamatos vízfogyasztás. Azonkívül lelassulnak még a gondolkodási folyamatok is, ha a test nem rendelkezik elegendő vízzel.

Naponta többször kínáljuk gyermekünket vízzel, napi 1,5-2 liter vízfogyasztás javasolt életkortól függően. Fontos tudnunk, hogy a kakaó és leves fogyasztása nem pótolja a vízigényünket.

Többfajta ásványvizet fogyasszunk!

Manapság igen sokat hallani arról, milyen vizet igyunk és milyet ne. Kisgyerekeknél alapszabály, hogy szénsavmentes legyen a napi folyadékbevitel, és ne itassunk velük rendszeresen egy fajta ásványvizet. Alapjában véve az ásványi anyag bevitelünket a táplálékunk biztosítja, nem a reklámokban garmadával megjelenő ásványvizek.

A műanyag palackban hosszabb ideig tárolt ásványvíz megromolhat, és nem megfelelő mikrobiológiai tisztaságú, vagyis baktériumok, gombák szaporodhatnak benne. Sok kutatás folyik a műanyagból kioldódó káros szerves anyagokról is. Ezen felül, ha mindig ugyanazt az ásványvizet isszuk, akkor az abban lévő ásványi anyagok aránya kibillentheti szerveztünk optimális ásványi anyag egyensúlyát.

No és a csapvíz?

Sok rosszat hallani a csapvízről, ami szintén kényes téma. Valóban igaz, hogy a magyarországi, parti szűrésű kutakból érkező vizünk az egyik legjobb minőségű Európában, azonban fertőtlenítés céljából klórozzák. Nézzünk utána a háztartási un. vezetékre szerelhető tisztító berendezéseknek, vagy akár az egyszerű asztali (kancsós) vízszűrőknek!

Megoldás: az ÉLŐ víz Igen érdekes cikkek és kutatások jelentek meg arról, hogy az általunk elfogyasztott víz már nem ?élő?.
Évszázadokon keresztül a természet körforgásából adódóan természetes ásványvizet ittak az emberek, nem voltak palackozóüzemek és nem ittunk több hónapig tárolt, illetve több százszor már megtisztított, elöregedett csatornarendszereken átfolyó vizet. Ily módon sok káros információ halmozódik fel abban a pohár vízben, amit megiszunk, ugyanis a víz meglepő módon igen jól tárolja az információt!

A japán vízkutató, Dr. Masaru Emoto által a vízkristályokról készített fotók ténylegesen kimutatják a strukturális különbségeket a vezetékes víz és a forrásvíz között.

A vezetékes vizet sok fajta módon dinamizálhatjuk, tehetjük élővé. Ehhez használhatunk bioenergiát, kristályokat, sőt a pozitív gondolatok, a zene is átalakítja a víz kristályszerkezetét, és így az elfogyasztott víz más-más információval tölti fel szervezetünket.

Miből iszunk?

Figyeljünk oda azokra a kulacsokra, „csőrős poharakra” is, amikből gyermekünknek adunk inni akár naponta, ezeket mindig jól fertőtlenítsük ki és kerüljük el a cukros üdítők beletöltését. Otthon üvegpohár használata a legcélszerűbb, ha a gyermek már érett rá! Érdemes ivóvizünket is üvegkancsóban (vagy máztalan cserépedényben) tárolni!

 

 A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére Ferenci Judit, fito- és táplálkozás terapeuta, mikrobiológus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. tavaszi (IV.évf. 1.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!