Ősz Ünnep a Sün Balázs csoportban

Ősz Ünnep

Reggel óta lázas tevékenységet folytattak a gyerekek a 14 érdeklődő szülő segítségével, akik a csoport hagyományos őszi időszakot lezáró Ősz Ünnepére érkeztek. Egy csoport töklámpást készített, míg a szülők késsel vágták ki a szemet, orrot, szájat, addig a gyerekek kanalazták a tök belsejét.

Egy másik asztalnál a szülők által hozott gyümölcsöket és sütőtököt szeleteltek a gyerekek. A gyümölcsökből, méz és citromlé hozzáadásával gyümölcssalátát készítettek, a sütőtök szeleteket pedig az óvodai konyhában sütötték meg. Voltak, akik őszi képet készítettek festett, préselt falevelekből.

A legnagyobb érdeklődés a csuhébaba készítést övezte, a szülők többsége is most ismerkedett meg a technikával, amit az óvó néni mutatott be. Munka közben felidézték az ismert őszi verseket, dalokat, miközben a sülő tök illata már az egész épületet belengte.

Befejezésül kooperatív technikát alkalmazva a gyerekek számot adtak tudásukról. A feladatokat kisebb csoportokban együttműködve oldották meg. A csapatokat jelkártyák segítségével alakították ki. Az azonos jelet húzó gyerekek dolgoztak együtt. Egyik csoportban őszi zöldség-gyümölcs plakátot készítettek szórólapokból kivágva a képeket, miközben a vágás, ragasztás, szelektálás műveleteit gyakorolták. A másik csoportban évszak puzzle-t raktak ki, közben megfigyelték és tudatosították a képen is megjelenő őszi jellemzőket, időjárás, öltözködés, őszi munkák terén. A harmadik csoportban gyurmából mintáztak őszi gyümölcsöket, s képek segítségével idézték fel kedvenc őszi verseiket. Mikor a csoportok végeztek saját feladatuk megoldásával egy-egy bátrabb kisgyerek a többi csoportnak is bemutatta miként sikerült megoldaniuk feladatukat.

A délelőtt lezárásaként közösen elfogyasztották az általuk készített gyümölcssalátát és az időközben puhára sült tököt.

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-26

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében 2012. november 21-én őszi tanulmányi sétán vettek részt a Csongrád Fő utcai ?Platánfa” Óvoda (ZÖLD ÓVODA) nagy csoportos óvodásai a Katica csoportból. A sétán résztvevő 22 óvodás Deák József egyesületi elnök vezetésével megfigyeléseket, méréseket végzett a Dózsa György téri és a Szentháromság téri parkban.

bővebben
Őszi nap az óvodában

Őszi nap az óvodában

Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

bővebben