Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

Ehhez együttműködési formákat alakítunk ki. Ilyen a nyílt nap is, ahol lehetőséget biztosítunk a szülőknek az óvoda napi életébe való betekintésre is. A szülők képet kaphatnak gyermekük közösségben elfoglalt helyéről, viselkedéséről, új tulajdonságait fedezhetik fel, összehasonlíthatják társaikkal.

Egyik programunk az ?Őszi nap” – közös barkácsolós délutánunk, ahol olyan tevékenységeket választunk, amik gyermek közeliek, a szülő és a gyermek együtt, közösen tud tevékenykedni. Az évek során úgy tapasztaltuk, hogy először a szülő segít a gyermeknek, később a gyermek segít a szülőknek. A közös barkácsolás során megismerkednek a szülők is egymással, jókat beszélgetnek. Az együtt elkészített ajtó, ablak, asztali díszek az otthonok esztétikumát emelik.

Természetesen – termésekből

A barkácsoláshoz természetesen az ősz kincseit, terméseit használjuk fel. Megismerkedtünk olyan eszközökkel is, amik már nem minden háztartásban található meg, sok gyermek nem is találkozott ilyen eszközzel pl.: morzsológép (napokon át morzsoltak vele a gyermekek a csoportban), szőlőprésgép (együtt készítettünk szőlőlevet, amit meg is ittunk). A közös munka jutalma a gyermekek által készített finom almás sütemény, amit még délelőtt készítettünk meglepetésként, mindenki jóízűen fogyaszt el.

Neller Erika, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-03