Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

őszi tanulmányi séta

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében 2012. november 21-én őszi tanulmányi sétán vettek részt a Csongrád Fő utcai ?Platánfa” Óvoda (ZÖLD ÓVODA) nagy csoportos óvodásai a Katica csoportból. A sétán résztvevő 22 óvodás Deák József egyesületi elnök vezetésével megfigyeléseket, méréseket végzett a Dózsa György téri és a Szentháromság téri parkban.

A résztvevők választ kaptak az alábbiakra:

  • Miért színeződnek el és miért hullanak le a falevelek ősszel?
  • Mi a különbség az örökzöld és a lombhullató növények között?
  • Mikor hullajtják le a különböző fenyőfák a leveleiket?
  • Mi az oka annak, ha a fák törzse nem egyenesen nő?
  • Télen hol találnak menedéket és táplálékot az állatok?

Megfigyelték, hogy milyen összefüggés van a légszennyeződés és a zuzmók előfordulása között.

Egy megközelítő mérési módszerrel meghatározták a Szentháromság téri park egyik 320 cm törzskerületű kőrisfájának az életkorát (ez a fa közel 130 éves).

A természetben azonosultak az óvodai foglalkozáson tanultakkal. Többek között a lehullott sárga falevelek alapján megértették, hogy mit jelent Osvát Erzsébet: Jött őszanyó hideg téllel” c. versében a ?sok arany”, egyben közösen elszavalták ezt a költeményt.

Befejezésül ?Miért nem hullatják el ősszel leveleiket a tölgyek?” c. indián mesét hallgatták meg. A meséből megtudták, hogy vannak olyan fák, amelyek csak tavasszal a lombfakadáskor hullatják el leveleiket – vagyis a minket körbevevő természet nagyon változatos és titokzatos.

Köszönjük Deák tanár Úrnak ezt a meghitt, igazán tartalmas szép őszi sétát, amellyel gazdagabbak lettünk óvodások, felnőttek egyaránt.

Justin Imréné, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-23

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Őszi nap az óvodában

Őszi nap az óvodában

Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

bővebben