Őszi örömök a Katica csoportban

Ősz

Az ősz megérkezésével folyamatosan figyeljük csoportunk fájának változásait, és séták során a környező fák különböző színkavalkádját. Megfigyeljük az első fagyos éjszakák után, hogyan színesednek a fák levelei, s egy -egy szélfuvallat segítségével hogyan szabadulnak meg a fák elsárgult leveleiktől…

Élvezettel sétálunk az avarszőnyegben, s hallgatjuk zörgését, susogását a talpunk alatt. A legszebb leveleket kiválogatva gyűjteményünket lepréseljük, majd a határtalan gyermeki fantázia segítségével képet készítünk belőle.

Az óvoda udvarán lehullott leveleket kis lombsöprűkkel kupacokba gyűjtjük, s egy részét az óvodai komposztálóba tesszük. Gondoskodunk a babaház körüli virágoskertről is, a dajka néni segítségével a felásott kertbe elültetjük a virághagymákat, amelyek a téli pihenő után tavasszal díszítik majd kertünket. A virághagymákból néhányat papírzacskóban hűvös helyen tárolva tél végére tartogatunk, hogy a tavaszt megelőzve a csoportszobában is megfigyelhessük gyökerét, hajtását, s gyönyörködhessünk virágjában.

A jól elvégzett munka után részesülünk az ősz gyümölcseinek örömeiből. A szülők segítségével összegyűjtött szőlő egy részét kis szőlősutuba tesszük, s közös erővel, de főként a fiúk erejére számítva kifacsarjuk a szőlő levét, s élvezettel kortyolgatjuk a frissen csorgó édes mustot.

Az ősz kincseit a tél folyamán is szeretnénk élvezni, így körtéből befőttet készítettünk. A piacon közösen vásárolt gyümölcsöt átválogattuk a zöldséghámozóval meghámoztuk, kimagvaltuk gerezdekre vágtuk. A túl érett puha gerezdeket -csak hogy meg ne romoljon a befőtt-, elfogyasztottuk. A tisztára mosott üvegekben szépen elrendeztük ízesített lével felöntöttük, majd a dajka néni gondjaira bíztuk, aki kidunsztolta.

Nem csak befőzéssel, aszalással is tartósítottunk gyümölcsöt. A megmosott, kimagvalt szilvákat szép sorban elhelyeztük az aszalótálcákon, s már csak az volt a dolgunk, hogy figyeljük, mikor készül el a finomság. Az elkészült aszalt szilvát természetesen ?leteszteltük” jól sikerült-e, majd zacskóban biztos helyre tettük, hogy maradjon belőle télire is csipegetni való, s az advent készülődékor megkínálhassuk vendégeinket, a szülőket is.

Kovácsné Czombos Zsuzsanna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-26

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében 2012. november 21-én őszi tanulmányi sétán vettek részt a Csongrád Fő utcai ?Platánfa” Óvoda (ZÖLD ÓVODA) nagy csoportos óvodásai a Katica csoportból. A sétán résztvevő 22 óvodás Deák József egyesületi elnök vezetésével megfigyeléseket, méréseket végzett a Dózsa György téri és a Szentháromság téri parkban.

bővebben
Őszi nap az óvodában

Őszi nap az óvodában

Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

bővebben