Az ősz megérkezésével folyamatosan figyeljük csoportunk fájának változásait, és séták során a környező fák különböző színkavalkádját. Megfigyeljük az első fagyos éjszakák után, hogyan színesednek a fák levelei, s egy -egy szélfuvallat segítségével hogyan szabadulnak meg a fák elsárgult leveleiktől…

Élvezettel sétálunk az avarszőnyegben, s hallgatjuk zörgését, susogását a talpunk alatt. A legszebb leveleket kiválogatva gyűjteményünket lepréseljük, majd a határtalan gyermeki fantázia segítségével képet készítünk belőle.

Az óvoda udvarán lehullott leveleket kis lombsöprűkkel kupacokba gyűjtjük, s egy részét az óvodai komposztálóba tesszük. Gondoskodunk a babaház körüli virágoskertről is, a dajka néni segítségével a felásott kertbe elültetjük a virághagymákat, amelyek a téli pihenő után tavasszal díszítik majd kertünket. A virághagymákból néhányat papírzacskóban hűvös helyen tárolva tél végére tartogatunk, hogy a tavaszt megelőzve a csoportszobában is megfigyelhessük gyökerét, hajtását, s gyönyörködhessünk virágjában.

A jól elvégzett munka után részesülünk az ősz gyümölcseinek örömeiből. A szülők segítségével összegyűjtött szőlő egy részét kis szőlősutuba tesszük, s közös erővel, de főként a fiúk erejére számítva kifacsarjuk a szőlő levét, s élvezettel kortyolgatjuk a frissen csorgó édes mustot.

Az ősz kincseit a tél folyamán is szeretnénk élvezni, így körtéből befőttet készítettünk. A piacon közösen vásárolt gyümölcsöt átválogattuk a zöldséghámozóval meghámoztuk, kimagvaltuk gerezdekre vágtuk. A túl érett puha gerezdeket -csak hogy meg ne romoljon a befőtt-, elfogyasztottuk. A tisztára mosott üvegekben szépen elrendeztük ízesített lével felöntöttük, majd a dajka néni gondjaira bíztuk, aki kidunsztolta.

Nem csak befőzéssel, aszalással is tartósítottunk gyümölcsöt. A megmosott, kimagvalt szilvákat szép sorban elhelyeztük az aszalótálcákon, s már csak az volt a dolgunk, hogy figyeljük, mikor készül el a finomság. Az elkészült aszalt szilvát természetesen ?leteszteltük” jól sikerült-e, majd zacskóban biztos helyre tettük, hogy maradjon belőle télire is csipegetni való, s az advent készülődékor megkínálhassuk vendégeinket, a szülőket is.

Kovácsné Czombos Zsuzsanna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-26