Őszi zöldség bábozás

zöldség báb

Bábozni külön foglalkozáson is igyekeztem a nagyokkal több éven keresztül, de a nyáron átgondoltam az eddigi évek tapasztalatát és ettől az évtől tehetséggondozás keretében képzelem el a külön munkálkodást velük. Így tegnap megtartottam az első foglalkozás, ahol az őszhöz kapcsolódva zöldségeket, gyümölcsöket kértem tőlük, kiegészítésnek szegfűszeget, fakérget, csipkebogyót, rafiát használtunk.

Zöldség bábok készítése

Fogvájóval igyekeztünk rögzíteni az elemeket. 12 fővel /mind három csoportból 4-4/ indítottam a foglalkozásokat, a bábkészítés mikrocsoportban párosan vagy egyénileg történik, a gyerekek fantáziájára, kreativitására építve én a megvalósításban, kivitelezésben segítek.

Versek és mondókák a zöldség bábok készítése alatt

Amíg készültek a versenyautók, verdák, kislányok, nyuszik, űrhajók addig mondogattuk a csoportban tanult verseket:

  • Csanádi Imre: Alma,
  • Kányádi Sándor: Fa az ágát földre hajtja,
  • Alma, alma…,
  • Piros alma csüng a fán…,
  • Itt a köcsög…,

énekeltünk:

  • Hej a sályi…,
  • Hull a szilva a fárul…,
  • Lipem-lopom a szőlőt…,

ezzel is fokozva a hangulatot, az esztétikai élményt.

Közben már kértem őket, hogy gondolkodjanak, milyen történetet lehetne eljátszani a bábokkal. Nagy örömömre három kis pajtinak rögtön beindult a fantáziája, mely alapján asztali bábozásba kezdtünk.

A történet röviden: Autóversenyt játszottunk, ahol a mentőhelikopter felügyelte a versenyt, még egy űrrakéta is leereszkedett a pálya fölé, kislányok és a nyuszi volt a nézőközönség. Nagyon élvezték a játékot is, az alkotást is, délután örömmel mutatták bábjaikat az értük érkezőknek.

Lénártné Ungi Ildikó, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2014-10-03

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!