Óvoda másképp ? Csütörtök ? Húsvéti készülődés

Húsvéti készülődés

Csütörtököt mutat a naptár. Itt az ideje egy újabb izgalmas tevékenységnek. Ez a tevékenység az egész napunkat lefoglalja. Délelőtt minden csoportban, a miénkben is, a szülők bevonásával hatalmas Húsvéti készülődés folyik. Minden csoport a maga elképzelése szerint szervezi meg.

A mi csoportunk kis műhelyeket rendeztünk be, melyekben különböző húsvéti tárgyak készülnek Húsvétra:

  1. Pompon csibe ? Húsvéti dísz
  2. Tapsifüles ? Tojástartó
  3. Tojásfestés ? hagyományos módon
  4. Tojásfestés ? újszerű változatban.

            A szülők a gyerekeikkel együtt, ahhoz a műhelyhez csatlakoztak, amely a legjobban vonzotta őket, amikor pedig végeztek, átmehettek a másik műhelyhez.

  1. Pompon csibe ? sárga kartonból sablon után egy-két csibeformát vágtunk, középen kilyukasztva, majd sárga fonallal, addig fűztük, míg a lyuk betelt, majd a fonalat a végeinél elvágtuk és összeborzoltuk.
  2. Tapsifüles ? wc henger bevonva barna krepp papírral, ragasztva fülecske, lábacska kartonból és kis farok vattából.
  3. Tojásfestés ? hagyományos módon ? nyers tojásra harisnyadarabkával rászorítani és rákötni valamilyen levelet ezt beletenni és főzni az előzőleg odakészített fövő vízbe, melybe elég sok hagymahéjat tettünk. Kivevés után még forrón levágni a harisnyát, letörölni az odaragadt levelet. Eredmény: a levél helye sárgás színű, a többi vöröses barnás. Egy kis szalonnával átdörzsölni melegen és fényes lesz.
  4. Tojásfestés ? újszerű változat ? hideg ecetes vízbe erős színű krepp papírt áztatunk és ebbe helyezzük bele az előre megfőtt tojást. Pár percig hagyjuk benne, majd óvatosan kivesszük és hagyjuk száradni. (Vigyázat! Megfesti a kezeket, de lemosható)

A tevékenységek ideje alatt a termet elárasztotta a jó hangulat. Jó érzés volt látni amint gyerek- szülő tanakodva, egyezkedve összedolgoznak és szép eredmény születik ebből.
Ebéd és délutáni alvás után folytatódott a tevékenység a húsvéti vásárral. Ugyanis az óvoda dísztermében mindegyik csoport kiállításra bocsátotta az aznap készített húsvéti díszeket, képeslapokat, tojásokat és mindezeket meg lehetett vásárolni. Nagyon kellemes időtöltés volt úgy gyerekeknek, szülőknek mint óvodapedagógusoknak.

Sípos Erzsébet, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét, így óvodánkban is lázas készülődés folyik a 3 csoportban. Óvodai Pedagógiai Programunkban nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek és a hagyományok. Másik terület melyet kiemelten kezelünk az az ábrázoló tevékenységek. Minden óvó néni igyekszik többféle technikával megközelíteni ezeket a tevékenységeket, a gyerekek életkori sajátosságaira építeni a megvalósításnál.

bővebben