Elérkezett a péntek. Egy ismeretekben, információkban és tevékenységekben gazdag hét áll mögöttünk. Meggyőződésünk, hogy minden egyes tevékenység a gyerekek kedvére való volt és sokat is tanultak belőlük.

Úgy döntöttünk, hogy a pénteki napot a zenének, táncnak és a szórakozásnak szenteljük. Üdítővel, ropival és a gyerek kedvenc játékaival zártuk ezt a sikeres hetet.

Az óvodánkban több választható tevékenység zajlik, közötte a modern tánc is, melyet a gyerekek imádnak, úgy hogy valóságos kis előadást tartottak egy ? egy ismertebb zeneszám hallatán.

Megkérdezve a gyerekeket, hogy milyen játékokat szeretnének még játszani sok gyermekjátékot soroltak fel: ?Elveszettem zsebkendőmet?, ?Az erdőben jártunk keltünk?, ?Fehér liliomszál?, ?Lánc, lánc eszterlánc? stb., melyeknek mi nagyon örültünk. A legnagyobb meglepetést és egyben örömöt ?Az óriás retek? mese dramatizálása hozta.

Berendeztük a csoportunkat, akár csak egy előadótermet: az asztalokból színpadot készítettünk, a gyerekek egymás háta mögé sorba ültek (mint a színházban) és készültünk a színdarabra. Elővettük a jelmezeket és beöltözünk. Kevés szereplőt igényelt a mese, ezért többször is eljátszottuk, azért, hogy mindenki szerephez jusson. A végén megtapsoltuk a tehetséges színészeket.

A szereplés végeztével megbeszéltük az elmúlt hét történéseit. Mindegyik gyereknek alkalma volt elmondani, mi tetszett vagy éppen mi volt az, ami nem nyerte el a tetszését a sokszínű tevékenységekből. Legnagyobb örömünkre csak pozitív visszajelzéseket kaptunk! Ez azért fontos, mert az egész ?Óvoda másképp? program lényege, hogy a gyerekeknek tetsző és kedvére való tevékenységek legyenek. Már annyira belejöttek az elemzésbe, hogy már ötletek is születtek a következő évre: bicikli verseny, bábszínházba menés, stb.

Felnőtt szemmel és fejjel elemezve a történteket, mi is azon a véleményen vagyunk, hogy mindegyik tevékenység sikeres volt és már tervezzük is a jövő év ,,Óvoda másképp? hetét.

Sípos Erzsébet, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-06