Óvodai farsang a néphagyományok jegyében

télbúcsúztató farsang

A néphagyományőrzés az óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja, amely áthatja a nevelésünk egészét és a gyermekek tevékenységeit. A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. Két csoportos óvodánkban minden évben nagy lelkesedéssel készülnek gyermekek, szülők és óvodai dolgozók együtt a közelgő télbúcsúztató farsangra.

Több éven keresztül a szülők részvételével zajlott az ünneplés. A szülőknek mókás, vidám műsort adott elő mindkét csoport, melyben farsangi versek, dalok, vidám tánc, kisebbeknek medvéről szóló versek, dalok, játékok szerepeltek. A gyermeklétszám emelkedése, az óvodai helyiségeink szűkössége miatt ebben az évben csak a gyermekekkel ünnepelve fogjuk búcsúztatni a telet.

télbúcsúztató farsang

A farsangi ünneplésünk, készülődésünk folyamata:

  • A szülőkkel megbeszéljük, hogy egyszerű jelmezbe öltöztessék erre a napra a gyermekeket, lehetőleg a gyermek ötletét, kívánságát meghallgatva.
  • Megismertetjük a gyermekeket a farsangi népszokásokkal, a vigasságok történetével, életkori sajátosságaik figyelembe vételével.
  • Előző évek farsangi jelmezeit megnézegetjük a képeken, felidézzük a nagyobbak előző évi élményeit.
  • Vidám verseket, dalokat, mondókákat tanulunk mindkét csoportban, ezzel érzelmileg ráhangolódunk az ünnepre.
  • Az érzelmi ráhangolódást segíti az egész óvodánk díszítése, mindenhol bohócok, farsangi szemüvegek, álarcok jelzik az ünnepi készülődésünket.
  • A gyermekekkel szemüvegeket, különböző bohócokat, álarcokat festünk, ragasztunk a két hét folyamán, ezzel is ügyesítjük a kezüket, fejlesztjük finom mozgásukat. Mivel télűző farsangra készülünk, ezért a néphagyomány ápolás szellemében elkészítjük a „Kisze- bábot”, és minden gyermekkel újságpapírból néhány egyszerű mozdulattal, kis Kisze- babát készítünk. Megbeszéljük, hogy ezeket a farsangi ünnepségünk végén elégetjük majd. Ez mindig csodálkozást vált ki a legkisebbekből, hiszen ők most lesznek részesei ilyen mulatságnak, ünneplésnek.

télbúcsúztató farsang

 

A farsang napján jelmezbe bújnak a gyermekek, reggel már vidám gyermekdalokkal várjuk a kicsiket, megcsodáljuk szebbnél-szebb jelmezeiket. Mivel most még az előkészületek zajlanak óvodánkban, ezért az elmúlt évi jelmezeket tudom felidézni: volt Pillangó, Katicabogár, Varázsló, Boszorka, Királylány, Sárkány, Kacsa, Rendőr, Indián, Piroska, Hófehérke, Bohóc, Medve, Pókember, Superman akik együtt vigadoztak, ropták a táncot egész délelőtt.

A két csoport jelmezbe bújt gyermekserege bemutatkozik egymásnak, majd vidám műsorral köszöntik egymást, a táncos, játékos mulatozást folytatva ügyességi játékokat szervezünk a gyermekek szórakoztatására.

Ezek a játékok évenként változóak: pl. méznyalogató, szívószállal szörp kortyolgató, seprűtáncoltató, székfoglaló játék, találós kérdések a télről, az állatokról.

Idén meglepetéssel készülünk, és nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen jelmezbe öltöznek a gyermekek.

Amikor elfáradnak a gyerekek, süteménnyel, gyümölcsökkel, ivólével kínáljuk őket, amit az
SZMK-s anyukákkal együttműködve tálalhatunk a kicsik asztalára.
A zenés mulatozáshoz a gyermekeknek zenészeket hívunk, akiknek a műsorára tavaly is jót táncoltunk a gyermekekkel közösen.

A nap végére olyan ügyesen öltözködünk fel, mint még soha!
Az udvaron a KISZE-BÁB égetésre készülünk, sok kis ritmushangszerrel hangoskodunk, zajongunk, mondókákkal űzzük el a telet:

?Jöjjön a tavasz,
vesszen a tél.”

Elégetjük a Kisze-bábot, minden kis kisze-baba a tűzre kerül, majd a kicsik csodálkozásával, a nagyobbak huncutkás örömével énekelve, mondókázva várjuk a kikeletet:

?Jer, jer kikelet,
söprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget,
dideregtünk eleget!”

Turócy Imréné , tagóvoda vezető írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2016-02-08

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!