Óvodai szüret projekt a Szent Antal csoportban

óvodai szüret projekt

Októberben a Szent Antal vegyes csoportjában az őszi munkálatokra emlékezve ?Szüretelnek javában? című projektre került sor. Őszi séta során megfigyeltük a gyümölcsfákat, szőlőtőkét, beszélgettünk az őszi munkálatokról, hagyományokról. Alkotó- művészeti tevékenység során ábrázoltunk különböző technikával őszi gyümölcsöket és az ősz színeit. A gyümölcs saláta készítése közben az egészséges étkezés fontosságáról beszélgettük.

Az őszi munkák sorából, kiemeltük a szőlő szüretelését, amely régebben vidámsággal töltötte meg a szőlőhegyeket és az emberek szívét egyaránt. A gazda családja, rokonok, szomszédok összegyűltek a szőlősben, majd ott hangulatos tevékenység kezdődött: tréfálkoztak, daloltak, sőt még táncra is perdültek, miközben mindannyian tették a dolgukat. Így az asszonynép szedte, míg a férfiak hordták, szapulták, préselték a szőlőt. Majd a szüret végeztével a csőszök tánca tette igazán ünnepélyessé ezt az eseményt.

Szüreti játékunkkal, amelyet a projekt záró momentumaként, a fenti eseményekből, szokásokból elevenítettünk fel, melyek megjelenítésében a Szent Antal csoport igazán kitett magáért: a közönség visszatapsolással köszönte meg a kis csőszök gyermekjátékokkal, kurjantókkal fűszerezett táncos-dalos fellépését.

A hagyományokat ápolva nem hiányoztak a felaggatott, csábítóan kacsingató szőlőgerezdek sem, amelyek őrzése, illetve „lopása” a gyerekek körében is ügyességi próbának számított, meg nem hiányzott a székelyruha varázsa sem, mely igazi népies hangulatot teremtett.

Együtt készülődve, izgalmakkal tele, majd együtt örülve, feledhetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak, és mosolyt csalogat arcunkra minden egyes pillanat valahányszor visszagondolunk.

Pável Éva, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!