Farsang az ovinkban!

farsangi mulatság

Perbenyik községben, amely Bodrogközben – Felvidéken található, 2016. február 5-én megrendezésre került a már hagyománnyá vált farsangi mulatság.

A farsangi tradícióval már a hét folyamán foglalkozunk az óvodában a tevékenységek alatt. Kézműves foglalkozások keretében álarcokat, maszkokat, fejdíszeket készítünk. A farsanggal kapcsolatos versekkel és énekekkel ismertetjük meg a gyerekeket. Mozgásos tevékenységekbe is beiktatjuk az egyes farsangi dalokat, énekeket. Az egész hetet körülöleli a farsang hangulata, így a hetet ? pénteki napot a közös farsanggal, mulatozással zárjuk.

 

farsangi mulatság

A falu fenntartása alatt működő óvoda idén is megszervezte és megrendezte a mulatságot közösen a helyi kisiskolával. A mulatságon az óvoda és a helyi kisiskola gyermekei és diákjai, valamint a vendég gyermekek megtöltötték a kultúrház nagytermét. Évről-évre egyre ötletesebb farsangi maszkok, álarcok és jelmezek készülnek, amelyeket a kreatív szülőknek köszönhetünk. Minden gyermek szabadon választott jelmezben és álarcban mulatja végig az estébe nyúló délutánt. A délután folyamán közös táncokkal, éneklésekkel, közös mozgásos játékokkal búcsúztatjuk a telet. A farsangi bál hangulatát nagyban megalapozza, hogy az óvodapedagógusok és a kisiskola tanítói, valamint egyre több szülő is jelmezbe bújik és így a tél elűzéséből ők is kiveszik a részüket. A szülők jóvoltából a farsangoló gyermekeknek frissítőként kalácsot és teát szolgálnak fel. Majd a pihenő után ismét folytatódik a tánc és a móka. A mulatozást a tombolahúzás zárja, ahol a tombolajegyek megvásárlásával a szülők az intézményeket, ilyen formában a gyermekeket támogatják.

 

farsangi mulatság

Bízunk még a további közös alkalmakban. Hiszen a hagyományokat nem ápolni kell, sokkal inkább megélni és átélni.

Bodnár Györgyi, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2016-02-08

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!