„Sárgul már…” – őszi óvodai séta

Elvarázsolt házikó óvoda

Az „Elvarázsolt Házikó” óvoda a szamosújvári park mellé épült. Kinézve az ablakon gyönyörködhetünk a fákba, levelekbe és mókuskákba. Minden évszakban megfigyelhetjük a természetben végbemenő változásokat, megfigyelhetjük az évszakok jellegzetességeit.

Ősz lévén meg is figyeljük mindennap a sétatért: észrevesszük a levelek színének a változását, megfigyeljük, hogy gyakran előfordulnak a szürke, ködös napok, amikor nem látunk olyan messze, mint előtte való nap. Megnevezzük, hogy ez a szürke valami, nem más, mint a köd. Nézegetjük, hogy fújja a szél a fákat és valóságos levél áradat hull alá a szélfúvás következtében.

Hogyan is érzékelhetnénk a legjobban a természetben való változásokat, ha nem megyünk ki a természetbe?

Felvesszük a kabátot, cipőt, sapkát, sálat és még zacskókkal is felszerelkezve kimegyünk a parkba. Itt már érezhetjük az őszi szél illatát és csípősségét, megtapogathatjuk a lehullott sárga, barna és vöröses – barna leveleket, ha csendben vagyunk, megfigyelhetjük a szorgos mókuskákat, amint télire gyűjtögetnek (nagyon sok mókusnak ad lakóhelyet a mi parkunk). Ha a csendben maradás nem válik be, akkor tapsolni szoktunk és erre jelennek meg a mókusok, azt gondolván, hogy diót hoztunk nekik és azt ütögetjük. Nem szép dolog becsapni a mókusokat, de mi nagyon de nagyon szeretnénk látni a fürge kis állatkákat. A parkbeli mókusok meg vannak szokva az emberekkel, nagyon sok gyerek jön a szülőkkel és nagyszülőkkel eledelt hozva nekik. Ez okból kifolyólag sokszor olyan közel jönnek, hogy egy pillanatra meg is érinthetjük őket. A mókus keresés után különböző terméseket gyűjthetünk, melyeket majd az óvodai csoportban sok mindenre felhasználunk.

A gyerekek az általunk érdekesnek talált levelet, termést (makk, gesztenye), ágacskát összegyűjtötték és bevitték a csoportba. A csoportban a gesztenyét sokféleképpen hasznosítjuk, de a gyerekek kedvence a gesztenye manócska, melyet minden ősszel el is készítünk.

Mindannyiunknak nagyon tetszett a séta és megbeszéltük, hogy minden évszakban kimegyünk a parkba és „kincseket” gyűjtünk.

Sípos Erzsébet, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-04

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

Őszi színek megfigyelése az óvodásokkal

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésében 2012. november 21-én őszi tanulmányi sétán vettek részt a Csongrád Fő utcai ?Platánfa” Óvoda (ZÖLD ÓVODA) nagy csoportos óvodásai a Katica csoportból. A sétán résztvevő 22 óvodás Deák József egyesületi elnök vezetésével megfigyeléseket, méréseket végzett a Dózsa György téri és a Szentháromság téri parkban.

bővebben
Őszi nap az óvodában

Őszi nap az óvodában

Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

bővebben