Szent András hava: November

szent andrás hava

A népi hagyomány Szent András havának nevezi a novembert, amelyben számos neves ünnepnap található. A hónapot nyitó Mindenszentek ünnepe és Halottak napja lelki ráhangolódás az előttünk álló téli estékre, amelyek egyre inkább az elcsendesedésről szólnak. A nappalok rövidülnek, az esték egyre hamarabb köszöntenek be. Nézzük november ünnepeit!

(A kép forrása: beregihirek.hu)

November 1. Mindenszentek ünnepe

Sokan éltek e földön, akiknek nem tudjuk nevét. Az ő nevük nincsen lejegyezve a naptárak lapjain, életük mégis Istennek tetsző, és embernek példát adó volt. Ők is szentek, őket ünnepeljük e napon.

November 2. Halottak napja

Ez a nap dologtiltó nap volt: nem volt szabad a földeken dolgozni, varrni, mosni, takarítani. Az asztalnál a halottaknak is terítettek ezen a napon. Minden eltávozott családtagnak gyertyát gyújtottak otthon, az asztalnál.

November 5. Szent Imre napja

Ezen a napon ifjúságunk védőszentjét, Szent Imre herceget ünnepeljük. Szent Márton napjával a tollfosztás ideje jön el a régi ember életében, s régen ez volt a karácsonyra várakozás, az adventi időszak kezdete is.

November 11. Szent Márton napja

November 11-én Szent Márton napját ünnepeljük. Márton napja a gazdasági év zárónapja. Legkésőbb ezen a napon hajtották be a jószágot téli szállásra. Misére mentek e napon a pásztorok, utána az urasághoz és a gazdákhoz, ahol megkapták éves bérüket.  Márton a jószágok védőszentje, ő fékezi meg az ?ördög hajtotta? tehenet.

A gazdaszony rétest sütött ezen a napon, hogy Szent Márton köpönyegét kinyújtsa: hóköpennyel terítse be Márton a határon meztelenkedő, fagytól remegő őszi vetést, hogy a következő évben bő termés legyen, s a szegényeknek is jusson.

E napon kezdődött a tollfosztás. Ekkor kezdtek szőni, fonni, hímezni is.

November 25. Katalin napja

Alexandriai Szent Katalin apja pogány király, aki az „egy Istenhez” imádkozva kapta gyermekét, Katalint, aki hitéért vértanú halált hal. Legendája szerint a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon nem akart részt venni, nyíltan ellenszegülve a császár parancsának. Ezért börtönbe vetették és ötven tanult férfiút küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék, de a jámbor szűz oly bölcseséggel védelmezte hitét, hogy mind az ötven ember keresztény hitre tért.

Katalin napja a kisfarsang záró napja, mely után sem lakodalmat, sem mulatságot nem tartottak nagyfarsangig.

E nap férjjósló nap is volt. Gyümölcságat (ún. katalinágat) vízbe tettek, ami ha kizöldült karácsonyra, akkor közeli férjhezmenetelt jósolt.

A mondás szerint: „Ha Katalin kopog, Karácsony locsog.”

November 30: András napja

András napjához közelebb eső vasárnap az advent kezdete. Arra készülünk, hogy lelkünkben megszülessen Jézus, a Fény. A csendes várakozásban nincs helye a mulatozásnak, karácsonyig nem rendezünk bált, nem hallgatunk hangos zenét, úgy is mondják: András zárja a hegedűt.

(Részletek Czárán Eszter: Világnak virága cimű könyvéből.)

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2009-10-30

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Veszteség feldolgozás óvodás korban – költözés, válás

Veszteség feldolgozás óvodás korban – költözés, válás

A válás gyermekszemmel érthetetlen, sokszor haragot, dühöt, félelmet, vagy visszahúzódást vált ki. Megjelenik a ?kiszerettetek belőlem”, vagy a ?nem voltam elég jó” érzése. A költözködés, az óvodaváltás, de akár a csoportváltás is jelentős stressz-faktor a gyermekek életében (is). Sokszor nehéz az elszakadás veszteségét feldolgozni, a megszokott hely, illatok, terek elhagyását, de főképp a kialakult barátságokból, bizalmi kapcsolatokból való kényszerű kilépés terheli meg őket.

bővebben
A gyermeki gyász – 2. rész

A gyermeki gyász – 2. rész

A kimondhatatlanságok, a titkok iszonyatos terhet jelentenek a gyermekek számára, elnémulhatnak, furcsa szokásokat vehetnek fel, váratlan helyzetekben ?lefagynak”, megbénulnak, nem tudják, mi tévők legyenek. Lassan csak avval foglalkoznak, nehogy elárulják magukat, nehogy ?rosszat” kérdezzenek.

bővebben