farsangi mulatság

Tavaly is sor került az Elvarázsolt Házikóban a farsangi mulatságra. Két hetes projektünk záró része a farsangi bálunk volt, ahol mindegyik törpe beöltözött jelmezbe.

Hogy miért ünnepeljük a farsangot?

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget – sikertelen üldözését követően végül – a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. A farsang a miénk. Hadd ismerkedjen a gyermek a szokásaival. Jó neki tudni más népek szokásairól (itt például a Halloweenre gondolok)-sajnos átvettük már mi is ezt a szokást….de ha mód van rá, gyakoroljuk bátran a mi népszokásainkat!

A két heti projektünk alatt mi, óvónők próbáltunk bevinni minél több információt a farsangról és annak szokásairól a csoportba, sőt, szülőértekezleten is figyelemmel követték minden ehhez kapcsolódó mondatunkat a szülők is. Egyre kevesebb információval rendelkezünk a népi hagyományainkról. Örömünkre, a gyerekek már tudtak farsanghoz illő szokásokat: jelmezbál, farsangi fánk. Az ilyesfajta dolgok megmaradnak . Ezekhez, mi hozzáraktuk a lényeges információkat a farsangról: miért ünnepeljük a farsangot, mikor farsangolhatunk, mi a kiszebáb és mire használjuk stb. Emellett sok történetet meséltünk törpéinknek, fényképeket és videókat nézegettünk a farsangról, énekeket és verseket tanultunk, maszkokat kézimunkáltunk.

Végezetül megtörtént amit szívvel-lélekkel vártak a gyermekeink: a farsangi bálunk. Óvodánk dísztermében lezajlott a nagy esemény: jelmezben, mindenik törpe bemutatkozott, énekeltünk verset mondtunk, aztán bekövetkezett a fergeteges tánc, a fánk evés, és végezetül, hazamenetel előtt, elégettük a kiszebábut, amit azelőtt együtt készítettük el szalmából a gyerekekkel. Volt ott móka s vigadozás. Reméljük jövőre is sikerül ezt megvalósítani.

Katona Annamária, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-09

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!