ünnepségek

Mik is az ünnepségek? Ez egy nevelő – oktató munkánkhoz szorosan kapcsolódó olyan terület, mely gyermekeink számára érzelmileg mindig többet jelent.

Igyekszünk  a gyerekek tevékenységét úgy szervezni, hogy kellemes várakozással éljék meg a közelgő ünnepet. Maguk az ünnepségek a felnőttek és a gyerekek számára az ünnepi előkészületekkel kezdődnek. Itt kezdenek megismerkedni a gyerekek az ünnep lényegével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, hagyományokkal. Az előkészületek során  amikor ünnepi dekorációt, ajándékot készítünk , vagy éppen süteményt sütünk,  a gyermekek pszichésen is ráhangolódnak az ünnepekre.  Az előkészületekben átélik a készülődés örömét, az ünnep előtti izgalmat. Az ünnep napján  ünneplőbe öltözve aztán átélik a nap másságát is.

Játszóházak:   Nagyobb ünnepek előtt szervezünk olyan elfoglaltságot, ahol a szülők ötleteket meríthetnek az ünnepi díszítés, ajándékkészítés lehetőségeiből. A kollégák által előkészített anyagokból, eszközökből a szülő gyermekével együtt készíthet az aktuális ünnepre dekorációt a gyermekszobába, az ünnepi asztalra, vagy ajándékot a családtagoknak.  A szülői közösség összekovácsolásán kívül itt kapnak  ízelítőt a szülők az ünnepekhez fűződő hagyományokról .

Ilyen alkalmak a következők:

–  Almafesztivál –  Mihálynapi vásárral

–  Márton napi lámpáskészítés és felvonulás

–  Karácsonyi játszóház

–  Nyílt napok

–  Gyermeknapi játszóház

 Karácsony:  Legbensőségesebb ünnepünk a karácsony.  Már az Adventi készülődés is sok  meglepetéssel, örömmel tölti el a gyermekeket. Az  adventi naptárba rejtett kis ajándékok, melyeket minden nap az ebédnél  húzunk elő a kis zsebecskéből nagy meglepetést okoznak.  Izgatottan várják a gyerekek a következő napot, ,hogy megtudják kinek a jelét rejti az újabb zsebecske.

Karácsony közeledtével a gyerekekkel közösen díszítjük fel a csoportszobát, a folyosót, ezzel is ráhangolódva az ünnepre.  Narancsból és szegfűszegből asztali díszeket készítünk, melyek nem csak tetszetősek, de finom, aromás illatúak is.

Karácsony napján ünneplőbe öltözve boldogan, kissé kiváncsian várják az ?Angyalka ? érkezését a gyerekek.  A  csoportok  meglátogatják a tornateremben felállított karácsonyfát, köré gyűlve közösen énekelünk, verset mondunk.  A csoportba visszatérve azután megtörténik a  ? csoda ? hisz mindig rengeteg  ajándék  várja a gyerekeket.  Csodálatos érzés látni ilyenkor a gyerekek arcát, ahogy kifejezik érzéseiket. A rácsodálkozás után boldogan veszik birtokukba az ajándékokat. Az egész nap örömben, boldogságban, meghittségben telik játék és karácsonyi dalok hallgatása közben. Délután aztán boldogan ajándékozzák meg hozzátartozóikat is az általuk készített ajándékkal, s közben a gyerekek is átérzik : Csodálatos érzés kapni, de még csodálatosabb érzés adni. 

Szalay Miklósné, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-23

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben