Minden óvodásnak volt és van óvodai jele, ami az óvodás évekre – sõt sokszor még annál is tovább – összekötõdik vele. A jelnek nincs jelentõsége, a jelhez való viszonyuknak viszont nagyonis van! Ezekrõl vallanak az alábbi vallomások, visszaemlékezések.

Kedves emlékek óvodai jelekrõl

„Nekem ablak volt a jelem, azért szerettem, mert sokféleképpen lehetett rajzolni, amikor nagyobb voltam, már függönyt és virágot is rajzoltam bele.”

„Katicabogár, és a mai napig használom, ha tekézni megyünk…”

„A kisfiamnak fenyõfa lett volna, de kijelentette,hogy nincs rajta csillag, ezért tettek rá és így lett karácsonyfa.”

Rossz emlékek óvodai jelekrõl

„Nekem pöttyös gomba volt, majd egy új gyerek érkezett a csoportba, és hozta magával a jelét, ami szintén ez volt, így tõlem elvették:(:( és cserepes virág lettem. . . életem elsõ megrázó élményeként tartom számon ezt az igazságtalanságot.”

“Én is gomba voltam:-( és utáltam, h nem napocska vagy pillangó. Viszont a múltkor vettem az Originartban egy olyan cuko pottyos gombas bogret…felnott fejjel tetszik is:-)”

„Nekem seprû volt, és ez jelentõsen meghatározta az életemet de tényleg , annyit csúfoltak, hogy takarítónéni, boszorkány. . irigyeltem azokat, akiknek cica, vagy pillangó. Nem értem a szüleim miért nem tettek valamit ”

„A világ legbénább jele az enyém volt szerintem. Képzeljetek el piros karikát és egy egyenes vonalat alatta… Nem is tudtuk minek nevezni, mert nem tudtuk mi lehet az, annyira irigyeltem a többieket akiknel kifli, kisvonat labda és más hasonló értelmes dolgok voltak a jeleik”

“Nekem asztal volt a jelem és szintén utáltam irigyeltem a növény és állat jelû társaimat azok mégiscsak élõlények és nem tárgyak Amióta Óvónõ vagyok nagyon figyek rá, hogy senkinek se adjak hozzá nem illõ nem tetszõ jelet!”

„Nekem kancsó, de sohasem tudtam lerajzolni, mert a két ív sohasem sikerült egyformára. A mai napig látom magam elõtt ezeket a borzalmas feldõlõ váza-kancsó szörnyszülötteket.”

„Nekem perec volt a jelem. Kicsit ciki a sok pillangó meg tulipán között, de legalább könnyû volt lerajzolni!”

“Nekem balta volt a jelem. Gyûlöltem… Hogy lehetett ilyen jelet adni?!”

„Nekem is kifli volt, és utáltam…Miért nem lehetett kis virág vagy napocska, szívecske, mint a többi kislánynak…”

Fórum idézetek: nlcafe.hu, mamami.hu, facebook.com/lurkovilag
Háttérkép forrása: silmama.hu

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2014-08-12