A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

Kreatív Műhely

A Kreatív Műhely Munkaközösség 2010 őszén 18 fővel alakult az Ajka Városi Óvodában. Az elmúlt tanévben a kompetencia alapú programcsomaghoz tartozó eszközökkel ismerkedtünk. Átnéztük a meseláda tartalmát, betekintést kaptunk a mozgásfejlesztés eszközeibe, az ötletes és mutatós dekoráció elkészítéséhez is sok- sok instrukciót kaptunk.

Első foglalkozásunkkor ellátogattunk a Katica Óvodába. Megbeszéltük ennek a nevelési évnek a fő témáját, átbeszéltük azokat a programokat, amiket városi szinten szerveznek és esetleg a munkaközösséget érdekelheti.   Enesey Rita bemutatta a csoportjában található kompetenciás kiegészítő eszközöket. Mindenkit azonnal megfogott a meseláda varázslatos sokszínűsége, az eszközök egyszerűsége, ötletessége. Arra a következtetésre jutottunk, hogy ebben az évben az árnyjátékhoz szükséges eszközöket fogjuk elkészíteni.

18 főre kiszámoltam az anyagköltséget, megbeszéltük, hogy a következő foglalkozásra az alap bábkészlet szabásmintáit elkészítjük.

A második foglalkozáson az elkészült szabásminták alapján fekete dekorgumiból kiszabtuk, majd a megfelelő helyen összekapcsozva elkészítettük az első bábokat.

Megbeszéltük, hogy mindenki átnézni a mesetárát és kiválaszt egy olyan mesét, amelyben viszonylag kevés szereplő van, s a következő foglalkozásra elkészíti a szereplők leegyszerűsített szabásmintáját.

A harmadik foglalkozáson átbeszéltük a kiválasztott meséket, átnéztük a szabásmintákat. Egy- egy meseszereplő mintáját mindenki a saját elképzelése szerint alkotta meg, így változatos és egyedi formák születtek.

Negyedik foglalkozásunk egy tanév végi lezáró megbeszélés volt. A maradék dekorgumit kiosztottam a tagoknak. Az eddig elkészült bábokat átnéztük, megpróbáltuk úgy csoportosítani a mese szereplőit, hogy több meséhez is jó legyen egy- egy elkészített báb.

A következő tanév feldolgozandó témáira elkezdtem az ötletek gyűjtését. Úgy gondoltuk, fontos lenne egy- két tartósabb, az udvari játék során használható kiegészítő játék elkészítése.

Kiegészítő programok:

  • Mikulás műsor / bábelőadás /
  • A gyerekek folyamatosan vettek részt rajzpályázatokon sikeresen
  • A Művészeti Egyesület kiállításán munkaközösségünk több tagja is kiállította munkáját
  • A városi kiállításokon, irodalmi előadásokon minden tag érdeklődési körének megfelelően részt vett
  • Gyermeknapi programok óvodánkénti lebonyolítás

Papp Bélával és művészeti csoportjával fenntartottuk a tavaly megalapozott barátságot.  Ez nagyon fontos és élni kell a lehetőséggel, hisz mindig fejlődni, tanulni kell, az új iránt nyitottnak, befogadónak kell lennünk.

Bartáné S. Katalin, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-26

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!