Bonis Bona díjat nyert egy MÁV ovis óvodapedagógus

Vasút a gyermekekért

Kati néninek két ajánlója volt a díjra. Egyik Jámbor János, mint Kati néni egyik legsikeresebb növendékének, Hajdrik Csengének a nagypapája, és a tíz éve együttműködő partnerként a MÁV ovit jól ismerő nevelő tanár. Így ajánlotta a díjra őt:

?A Vasút a Gyermekekért Alapítvány Dunakeszi Óvodájában Kalafutné Göbölös Katalin irányításával kimagasló vizuális nevelés folyik. Kiemelkedő a tehetségek gondozása a rajzszakos Süni csoportban, amit a városi, országos és nemzetközi pályázatok eredményei is mutatnak. Maga a szervezet is a Szivárvány 2012 nemzetközi pályázaton Kollektív díjat kapott, ami nagyrészt Kati néni kimagasló munkájának eredménye.

Mikor a kis unokám Hajdrik Csenge óvodás korú lett, azért döntöttünk Kati néni gyermek képzőművészeti tehetséggondozó csoportja mellett, mert unokánk jó rajzkészséggel rendelkezett. Az eredmény, hála Kati néninek nem maradt el. Csenge a 39 országban kiírt Szivárvány 2012 Nemzetközi Gyermek Képző és Iparművészeti Pályázaton arany diplomát, Dunakeszin ugyan ebben az évben Országzászló pályázaton megosztva I. díjat nyert. A civilek az ő művét ajánlották a város képviselő testületének felállításra. A 15. Dunakeszi Nyári Tárlaton 5 évével a legfiatalabb kiállító volt. Közös és önálló kiállítása is volt még 2012-ben és a következő évben. Országos és helyi lapok és hírügynökségek is írtak róla (MTI, Új Katedra, Lurkóvilág, Dunakanyart Online, Dunakeszi Polgár, Dunakeszi város honlapja). Azt gondolom, hogy Kati néni tehetséggondozó tevékenységének egyik kiemelkedő eredménye amit Csengével elért. A fentiek alapján ajánlom őt a „Bonis Bona” díjra.?

A másik ajánló Szalay József a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke volt, aki Jámbor Jánost az unokája kimagasló eredményeit ismerve kérte fel másik ajánlónak. Ő Kati néni szakmai munkásságának eredményeit méltatta eképpen:

?Kimagasló szakmai felkészültségű, a tehetséggondozást mély elkötelezettséggel végző óvónőt szeretnék Kalafutné Gőbölös Katalin személyében figyelmükbe ajánlani. Sokszintű tudását óvodapedagógusként, az aktuális tudástartalmakkal lépést tartva a gyermekeknek életkori sajátosságaiknak megfelelően át is tudja adni! Az óvodás gyermekeket iskolába lépésre felkészítő rengeteg empátiát, differenciált törődést igénylő feladata mellett mintegy két évtizede foglalkozik tehetséggondozásukkal is a vizuális kultúra terén.Hosszú évekig a zánkai tehetséggondozó táborban a kisiskolások csoportjaival is kiemelkedő sikerességgel foglalkozott. A MROE elnökeként szakmai mentorként, illetve a gyermekalkotások pályázatain zsűritagként rengetegszer tapasztaltam nagyszerű, empatikus személyiségét, kiváló szakmai és emberi kvalitásait: a MROE vezetősége kimagasló művészeti-pedagógiai munkájáért MROE-emlékéremmel díjazta 2001-ben.? A díj kapcsán meg kell említeni a Vasút a Gyermekekért Alapítvány Dunakeszi Óvodájának Süni csoportjában folyó Kati néni által irányított gyermek képzőművészet tekintetében hosszú évek óta folyó tehetséggondozást. Ezen kívül Kati néni vezeti a zeneovit is. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is hogy az óvoda más területeken is hangsúlyt fektet a tehetségek gondozására. A díj egy kicsit az óvoda vezetését és közösségét is illeti.

Jámbor János, az Eudoxia 20 Alapítvány alapító ügyvezető titkára március 17-én Bajor Pétertől a MATEHETSZ elnökétől a következő értesítést kapta: ?Örömmel értesítem, hogy ajánlása alapján a Pályázati Bizottság döntését követően az Önök jelöltje, Kalafutné Gőbölös Katalin Bonis Bona elismerésben részesülhet  ” Kiváló tehetséggondozó”” kategóriában.? A díjátadó ünnepségre 2014. március 25-én este 18 órakor került sor a Duna Palotában. Ünnepi köszöntőt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott. A díjakat átadta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Dr. Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár és Sípos Imre helyettes államtitkár.

 Az utóbbi évek nemzetközi pályázatainak MÁV ovis díjazottjai:Aszódi Dorottya 2db ezüst (2012, 2013)

Szilágyi Rebeka 2db arany (2012, 2013)
Zsombor Dénes bronz, arany (2012, 2013)
Jancsó Anna bronz (2013)
Zsombor Lili bronz, ezüst (2011, 2012)

Hajdrik Csenge arany (2012)

Gyepessy Dalma 2 db arany (2011, 2012)
Takács Lilla ezüst (2012)
Várnai Bálint arany (2012)
Karászi Kira bronz (2010)
Belovai Luca  arany (2010)
Borsos Bora arany (2010)
Garay Ágnes ezüst  (2010)
Horpácsi Alexandra ezüst (2010)

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2014-04-12

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

A Kreatív Műhely Munkaközösség 2010 őszén 18 fővel alakult az Ajka Városi Óvodában. Az elmúlt tanévben a kompetencia alapú programcsomaghoz tartozó eszközökkel ismerkedtünk. Átnéztük a meseláda tartalmát, betekintést kaptunk a mozgásfejlesztés eszközeibe, az ötletes és mutatós dekoráció elkészítéséhez is sok- sok instrukciót kaptunk.

bővebben