farsang

Oly mértékben korlátok közé szorítja az élet a gyermekeket, hogy folyamatosan keresnünk kell az alkalmat a gátlások oldására. A több héten át tartó készülődés, majd a farsangi mulatozás mind-mind lehetőséget ad arra, hogy feloldja a feszültségeiket, megtanulják a sokféle érzelem kezelését.

Már novemberben elkezdődik a fantáziálgatás, hogy ki, milyen jelmezt ölt majd magára, azon a bizonyos napon. A gyermekek fantáziájának semmi sem szabhat határt, talán csak a szülők határai. Régi hagyomány nálunk, itt a Zsiráf csoportban, hogy a januári szülői értekezleten – közös megbeszélés, egyeztetés után -, elkezdjük a csoportot is díszíteni. Sokszor a gyerekek is ötletekkel szolgálnak, hogy miként dekoráljuk a termet lampionokkal, álarcokkal, színes figurákkal, szalagokkal.

A Farsang napja óvoda szinten ugyanazon a napon van. Már reggel jelmezben érkeznek folyamatosan a gyerekek, és hozzák magukkal a különféle finom csemegéket, innivalókat, és egyéb nyalánkságokat. Egy nagy megterített asztalra helyezzük a nasit, és a nap folyamán, szabadon lehet fogyasztani belőle, természetesen csak mértékkel. Mikor mindenki megérkezett, kezdetét veszi a csoporton belüli felvonulás. Mindenki körbejárja a szőnyeget, megcsodáljuk, és megtapsoljuk a jelmezét.
Ezután következnek az ügyességi játékok: székfoglaló, lovagoltató, székugrató, célba dobáló, elkapó, eldobó, evő-ivó versenyek. A közös tánc sem maradhat el, , hisz kell egy kis ritmusos mozgás a sok izgalom után.
Körbevonulunk, meglátogatjuk a szomszédos, és a távolabbi csoportokat, és körbevonulunk, egymást meglátogatva.

Dr Tasznerné Sirk Andrea, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-14

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!