Látogatóban a nagykarácsonyi Mikulásnál

Nagykarácsony

Tavaly történt meg először, hogy gyermekeinkhez nemcsak december 6.-án jött el a Télapó, hanem a nagycsoportosok lehetőséget kaptak arra, hogy meglátogassák Nagykarácsonyban.

Ez a kirándulás abban különbözött a többitől, hogy a gyerekek nem tudtak róla, csak a szülők lettek beavatva egy rendkívüli szülői értekezlet alkalmával. Mivel ez egy egész napos kirándulás volt, így szervezett előkészületek előzték meg. A gyermekek reggel kicsit korábban érkeztek, így volt olyan csoport aki már a reggelit is a buszon fogyasztotta el.

A buszon történő utazás alatt- mivel kb.110 km-t utaztunk- a gyermekekkel téli, télapos énekeket , mondókákat énekeltünk, verseltünk. Ekkor már 1-1 gyermek kezdet ráébredni, hogy mi is történik körülöttük. A megfelelő pillanatban pedig be lettek avatva, hogy hová is tart a busz. Ekkor minden gyermek szeme örömmel telt meg, gondolataik már a Mikulásról kezdtek el járni. A kissé elevenebb gyermekekbe is kisangyal szállt, és a busz hirtelen megtelt szeretettel.
Mikor megérkeztünk lepakoltuk hátizsákjainkat, és megcsodáltuk ezt a kicsi községet, falut, akik az év ezen szakaszában csak a gyermekeknek igyekeznek adni valami meseszerűt, valami varázslatos dolgot. A nagyvárosi gyermek számára ez egyszerű, de annál varázslatosabb, az idős nénik manókká változnak és a helyet a karácsony illata, érzése hatja át. Ez nemcsak a gyermekeknek egy élmény, hanem nekünk felnőtteknek is, az ember feltöltődhet, kikapcsolódhat.

Nagykarácsony közösségi háza ilyenkor egy játszótérré változik, ahol az óriás társasjáték,
a csúszda mellett a gyermekek kézműveskedhetnek is, és mindenki apró kis meglepetéssel térhet haza a családjához. A szórakozást fokozza, hogy a helyiek kis mese darabbal is igyekszenek a kicsiket elvarázsolni. Nagykarácsony legfontosabb helye a MIKULÁSHÁZ ahol a Télapó a gyerekeket fogadja. A ház nemcsak piros színe miatt utal a Mikulásra, hanem a környezete is. Az udvaron egy óriás adventi naptár van elhelyezve, ahova a gyerekek apró kis ajándékokat helyeznek el, és amikor kihúz egy fiókot az ott talált játék az övé lehet és helyette belehelyezi az általa hozottat. Az udvaron még található Mikulásszán, az ezt húzó rénszarvasok is várják a kíváncsi szemeket.

A Mikulás házát mézeskalács illata járja át. Amíg a gyerekek a Télapóra várnak 1-1- énekkel, verssel örvendeztetik meg a kis manókat. Majd kinyílik a Mikulás szobájának az ajtaja és kilép a Télapó. Hangja, mosolya, gesztusai elvarázsolják ezeket az aprócska tekinteteket. A gyerekek lélegzet visszafojtva figyelik minden rezdülését a piros ruhás embernek. Majd miután átvették a megérdemelt kis csomagjaikat bebocsátást nyer minden gyerek, hogy megtekintse a Mikulás dolgozó szobáját amelynek szekrényei roskadásig vannak megtömve a gyerekek által írt levelekkel. Az íróasztal mögött gyermekeink el-elbújhattak. Élmény volt megcsodálni ezt a varázslatos birodalmat kicsinek és nagynak egyaránt.

A kirándulás a postán folytatódott, ahol mindenki feladhatta képeslapját. Majd az egyik ház udvarán felállított pajtában megtekintettük a jászolt, a kis Jézust, Máriát, Józsefet, és a három királyokat. Kirándulásunk ezzel véget ért, lurkóink elfáradva pilledtek el a buszban. Felejthetetlen élmény volt ez mindannyiunknak és ajánlom mindenkinek aki még hisz a mesékben.

Véghné Törő Alíz, fejlesztőpedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!