Mikulásvárás

Az ünnepek, hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösséget éltetik. Nálunk a Mosolygó Óvodában nagy öröm a mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. A gyerekek nagy izgalommal várták ezt a napot, hogy eljöjjön a jóságos ?Mikulás bácsi”.

Minden csoport énekekkel, versekkel és rajzokkal készül a Mikulás köszöntésére. Az örömmel tanult dalaikat, mondókáikat közösen mondják el, de vannak bátrabb gyerekek, akik önállóan is énekelnek. Hetekkel előtte készülünk, hogy örömet szerezhessünk a Mikulásnak. Kedvességből rajzolnak a Mikulásnak, és amikor megérkezik, székre ültetjük, hisz hosszú utat tett meg hozzánk majd átadják a gyerekek a neki készült meglepetés rajzokat. A Mikulás minden gyermeket megajándékoz, puttonyából előkerülnek a csomagok. A csillogó szempárokból ítélve nagy élményben van részük a gyerekeknek.

A hosszú előkészület a délelőttöt vagy akár az egész napot átszövi. Napokkal előtte megteremtjük a hangulatot, szorgalmasan színezik, festik a Mikulás csizmáját, mikulást hajtogatunk, ragasztunk, aranydiót készítünk, almát, mandarint pucolunk, illatával ?becsalogatjuk a Mikulást a szívünkbe”.

A faliújság, folyosó, csoportszoba díszítésével (mely egységes óvodánkban) is megteremtjük az ünnepi hangulatot a gyerekek rajzaival, alkotásaival, égőkkel, mikulás díszekkel. A gyerekek jelképes ajándékot készítenek, amivel szüleiket, testvéreiket ajándékozzák meg. A kollégák együttes segítő és önzetlen munkája segíti az ünnep hangulatának gazdagabbá tételét. Óvodánkban bábszínházzal is próbáltunk már örömet szerezni a gyerekeknek és ebből hagyományt is szeretnénk teremteni.

Juhász Péter, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!