Márton nap az óvodában

Márton nap az óvodában

Lantos Eszter, óvodapedagógus írása

Idén is megrendezésre került óvodánkban a Márton nap. Október közepétől folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismertettük a gyermekeket Szent-Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez fűződő népszokásokkal, hiedelmekkel.

Közben megkezdtük a gyűjtőmunkát. Mindennapi munkánkat a „tűz” témakőr fogta át.

Folyamatosan ismerkedtek meg a gyermekeink az új körjátékokkal / Siess libám… Hatan vannak…, Egyél libám…/, versekkel, mondókákkal, mesével / Gőgös Gúnár../.
A témakörök témákra bomlottak és tevékenységekben valósultak meg. A gyermekek élvezettel, aktívan vettek részt a mindennapi tevékenységekben.
A projekt zárónapját november 9.-én tartottuk meg. Mind a négy csoport /Pillangó , Brumi, Katica, Süni csoportos gyermekek/ levonult az óvoda udvarára, ahova lehoztuk, a csoportok által készített „libás” eszközöket, játékokat, bábokat.
A „Süni csoportos” Zsuzsi óvónéni, rövid ismertetőt mondott Márton napról. Elmesélte, hogy ezen a napon zárultak le a mezőgazdasági munkák, ekkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat. A liba csontjából jósolták meg az időjárást. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy ?aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ezután mind a négy csoport előadta azokat a kis verseket, énekeket, amelyeket a libákról tanultak.
Először is ?libasorban” körbe jártuk az udvart, kört alakítottunk és eljátszottuk a dalos játékokat.
A jó hangulatunkat libazsíros kenyér falatokkal tetőztük.
Hangulati lezárásként, este lampionos felvonuláson vettünk részt, a közösen elkészített lampionokkal.
Az egész heti készülődésben a gyermekek feltöltődtek és izgalommal várták a lampionos felvonulást.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-30

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!