A Szent Márton nap, november 11., jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkorra híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor. Márton napjához számos időjóslás is fűződik: Márton olykor fehér lovon jár – tehát fel kell készülni a havazásra; ha pedig Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál, vagy ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.

A közmondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik egész éven át éhezik.

Óvodánkban mi is próbáljuk a gyerekeket megismertetni a néphagyományokkal. Ezek egyike Márton napja.

Témahét keretében mind a négy csoportban, minden nap változatos tevékenységekkel kedveskedtünk a gyerekeknek. Libás játékokkal, versekkel, énekekkel, közmondásokkal kápráztatták el a csoportok egymást.

Kiállítottuk az óvoda folyosójára azokat a libás bábokat, amit a gyerekek a napok folyamán készítettek. A hét fénypontja a pénteki lampionos felvonulás volt, melyre minden csoport felhívó jellegű plakátokat készített. Vártuk ovisainkat szüleikkel, testvéreikkel, és minden érdeklődőt, aki kedvet érzett, hogy velünk együtt tegye meg a nem rövid utat óvodánktól a város főteréig. Péntek este, 1630 órakor gyülekeztünk az óvoda udvarán. Szemet gyönyörködtető volt a szebbnél-szebb lampion, mellyel a gyerekek, és szüleik érkeztek. A vendégek rövid köszöntése után a jelenlévők megismerhették Szent Márton legendáját, majd amikor besötétedett, megérkezett meseországból Ludas Matyi, aki egy kicsit megtréfált bennünket, mert elbújt óvodánk udvarán. A gyerekek lámpásaikkal keresték meg, és hozták elő, hogy Matyi felvezetésével indulhassuk el a város főterére, ahol csatlakozhattunk a városi rendezvényhez.

Nem mindennapi látvány volt a sok gyereket, felnőttet látni, ahogy énekelve vonultak kezükben lampionokkal a város utcáján.

?Száz liba egy sorban, mennek a városba,
Elől megy a gúnár, jaj de begyesen jár,
Száz liba egy sorban, mennek a városba!”

A lámpákból ragyogó fény a jó cselekedet jelképe, amelyet Szent Márton napján minél több emberhez próbáltak eljuttatni a megemlékezők.

Sokan jöttek ki a házak elé, és csodálattal nézték a felvonulást. A város főtere elé érve a köszöntő után műsor, majd az alkalomhoz illő libazsíros kenyér, meleg tea várta a résztvevőket, ahol az ismerősök találkozhattak, beszélgethettek.

Köszönjük mindenkinek, akik eljöttek a Márton napi lampionos felvonulására.

 

Kádár Kata, tagintézmény vezető  írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-13

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!