Márton napi lámpás felvonulás az óvodában

Márton napi lámpás felvonulás

A Micimackó Óvodában próbáljuk gyermekeink tevékenységét úgy szervezni, hogy kellemes várakozással éljék meg a közelgő ünnepeket. Maguk az ünnepségek a felnőttek és gyermekek számára az ünnepi előkészületekkel kezdődnek. Ezek az előkészületek a délelőtti foglalkozások keretében történnek. Itt kezdenek megismerkedni a gyermekek az ünnep lényegével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, hagyományokkal. Ez a Márton nappal kapcsolatban is így történik.

Márton napjához közel az óvodánk is megrendezi lámpás felvonulását a szomszédban működő iskolával közösen. A Márton napi lámpás és fáklyás felvonulások a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatottak hirdetni.

Erre az alkalomra a lámpásokat a gyerekek és szülők együtt készítik el a délutáni kézműves foglalkozás keretében. Ezekhez a lámpásokhoz egész évben gyűjtjük a bébiételes üvegeket a szülők segítségével, amelyek remek alapjai a lámpásoknak. Ezeket az üvegeket díszítik ki a gyerekek és a kreatív anyukák, apukák különféle Márton napi díszekkel, szimbólumokkal. Ilyenkor mozgalmas az élet az óvodában. Nem csak a csoportszobákban, de a tornateremben, a folyóson mindenhol készülnek a lámpások.

A sok ügyes kéz vág, ragaszt serényen készítik a felvonulás elengedhetetlen kiegészítőit. Büszkén mutatják az elkészült ?műveket” amiket utána otthon is szívesen használnak a lakás díszeként. A nagy sürgés-forgás-készülődés kitűnő megalapozása a sötétedéskor kezdődő felvonulásnak. Az óvoda előtt gyülekezik a kis csapat ahol mindenki meggyújtja a saját kis lámpásában lévő gyertyát és Márton napi dalokat énekelve elindulnak az utcán az óvoda közelben lévő Platán fához. Itt a sok kis pislogó lámpás fényénél a gyerekek kis csoportot alkotva énekelnek, műsorszámokat adnak elő, aminek az ott lakók is nagyon örülnek, hiszen minden évben az ablakokban, erkélyeken várják a kis csapatot, akik igazi színfoltjai ilyenkor a városrésznek.

Kecskésné Záreczki Hajnalka, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-16

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!