Márton napi lámpás felvonulás, szülői beszámoló

Márton napi felvonulás a montessori óvodában

Szeretném Veletek megosztani, hogy kisfiam ovijában (Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda Kelta utca) minden évben látványos program a Márton napi lámpás felvonulás.

Márton nap hagyománya

Márton napjáról az utóbbi években egyre több helyszínen, és módon tartanak ünnepségeket. A hétköznapi életben legelterjedtebb, hogy libahúst eszünk ezen a napon. Az emberek gyakran nem ismerik az ünnep eredetét. A gasztronómia szokások mellett egyéb hagyományok is kialakultak Márton napjára.

Márton napja 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap. A német nyelvterületekről ismert lámpás, fáklyás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez.

Készülődés a Márton napi felvonulásra

Az óvodában gyermekeink Márton nap előtt a csoportokban a lámpásokat készítenek. Az előkészületekbe a szülők is bekapcsolódnak. Az óvónénikkel megbeszélik; az adott évben milyen lámpások készüljenek a felvonulásra. A kisfiam a Mókus csoportba jár. A lámpások csoportonként eltérőek. A felvonulás érdekessé, és színessé válik az által, hogy minden csoport saját ötletét váltja a lámpásokban valóra. Az elmúlt évben mi ?Mókusos” szülők bébiételes üvegeket gyűjtöttünk. Színes fiú, és lány libát ábrázoló matricákat nyomtattunk. Gyerkőceink ügyesen, önállóan ragaszthatták az üveg falára a kisállatokat. A lámpásokat még egyénibbé varázsolták a Mókuskát ábrázoló matricákkal. Így váltak a lámpások a csoport jelképévé is. A kis üvegeket peremére a gondos óvónénik drótot hajlítottak, és rögzítettek, ezek lettek a kis világító üvegek fülei. A huzalok hosszát úgy ?állítják\” be, hogy a lámpásokban égő mécsesek véletlenül se égessék meg a piciny kezecskéket.

Az ünnepség 1 napos, de az előkészületek hetekkel korábban megkezdődnek a csoportokban. A lámpásokon kívül sok kedves dalocskát, mondókát tanulnak a lurkók a nagy napra. Imádom ezeket az időszakokat! Kisfiam és társai ilyenkor titkolóznak otthon, mert meglepetésnek szánják a csoportos előadást. A szülők Márton napján 5 óra felé érkeznek az oviba. Ezen a napon sok finomsággal telnek meg a teraszokra felállított asztalkák, poharacskák. A szülők meglepetése a gyermekeknek a sok-sok finom süti, ropogtatnivaló, és itóka.

A kislányok, kisfiúk a teraszon körbeállva közös verseléssel, dalolással köszöntik a szülőket. Miután az előadás véget ér, a meggyújtott lámpásokat kézbe fogva, a szülőkkel együtt ?páros libasorban\” dalolva, verselve, kacagva a szülők kíséretében körbe járják az ovit. Ekkora már a nap is lemegy, és sötétség borul a tájra.
Amikor látom a sok gyermeket a lámpásaikkal sétálni olyan, mintha égi angyalok lennének, akik leszálltak a földre, és csillagokkal szórják tele a rohanó kis világunkat!

Hornok Mónika, szülő írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-22

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!