művészi torna

A Mosolygó Óvodában három évvel ezelőtt kezdődtek el a művészi torna foglalkozások. Bea néni először a székhely óvodában kezdett el foglalkozni a gyermekekkel, majd nálunk is igény lett erre a szép sportra.

Korábban néptánc foglalkozások voltak, de sajnos az nem folytatódhatott, a / főleg lányos / szülők azonban kérték, hogy a foci mellett legyen valami, amire a kislányok is járhatnak.
Az első évben egy csoportnyi gyermek jelentkezett, a második évtől kezdve már két – viszonylag nagy létszámú – csoporttal tornázik Bea néni. A kislányok nap, mint nap várják, hogy mikor lesz már végre művészi torna, nagyon szeretnek a foglalkozásokra járni. Akik szeretnének, vásárolhatnak tornaruhát, így még szebben mutatnak a gyakorlatokon.

Egy tanévben kétszer a szülők bemutató foglalkozáson vesznek részt, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel a szomszéd iskola tornatermében tartanak. Ezek mindig nagyon látványosak, az érdeklődők mindig elcsodálkoznak, hogy ezek a kicsi gyermekek milyen szépen tudnak zenére, ritmusra együtt mozogni. Bizony a gyermekek részéről is nagy türelem kell ahhoz, hogy a különböző mozdulatokat, gyakorlatokat elsajátítsák.
Ennek, a több gyermek által közösen, zenére végzett tornának a mozgáson túl igen nagy pedagógiai szerepe is van. A résztvevőknek nemcsak meg kell tanulniuk a gyakorlatokat, hanem azokat mindig úgy kell végezni, hogy közben figyeljenek a többiekre. Tehát az is fontos, hogy tudjanak közösen, egymásra odafigyelve, mások képességeit figyelembe véve közösen haladni a kitűzött cél megvalósítása érdekében.

Tudjuk, hogy a legnagyobb haszna a foglakozásnak, maga a mozgás, a sport megszerettetése a gyermekkel. Igaz, hogy a gyermekek a az óvodában minden nap részt vesznek valamilyen formában testnevelés foglalkozáson, hol hosszabb, hol rövidebb ideig, de egy ilyen külön foglalkozás keretein belül célirányosabban kerül sor a különböző mozgásformák elsajátítására.
A művészi torna népszerűségéhez természetesen hozzájárul az is, hogy a gyerekek nagyon szeretik Bea nénit…

 

Véghné Törő Alíz, fejlesztőpedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Óvodánk 1974-ben létesült városi, lakótelepi óvodaként. Elhelyezkedésünk, valamint a társadalmi kihívások inspiráltak bennünket, hogy aktívan, elhivatottan tevékenykedjünk a mozgásfejlesztés területén. Nevelőtestületünk 1992-ben előzetes tanulmányok, eredményvizsgálatok, a szülők igényei és a gyermekek mozgásfejlettségének figyelembevételével innovatív pedagógiai munkába kezdett.

bővebben