színház

Óvodapedagógusként tudom, hogy ha egy családban nagy a korkülönbség, akkor nehéz a gyermekprogramokat összeegyeztetni, hiszen kinek kedvezzen a szülő, a kicsinek vagy a nagyobbnak?

Az óvodás korosztálynak hétvégén színházi programokat kerestem és jött a szervezés. Hány jegyet merjen venni az ember? Hogy megyünk oda? Mit eszünk, mit iszunk? Költségek, de a szülőt se terheljük.

Immár ötödik éve működik a ?Barbiszínház”, melynek keretében hétvégén viszem el az ovisokat különböző előadásokra, külön busszal és a szülőnek még csomagolnia sem kell, hiszen minden gyerkőc kap perecet és üdítőt is. Ezzel meg van oldva, hogy mindenki ugyanazt eszi és issza. Óvodánk Fejlesztő pedagógusa Alíz néni, akit sikerült ?megfertőznöm” rengeteget segít nekem, amit nagyon köszönök neki. Másik segítőnk Sanyi bácsi és a busza, hiszen gyalogosan igen hamar elfáradnánk.

A sok előadás közül egy pár: A hangvilla titka, Lúdas Matyi (A Madách Színházban, ahol még a jegyszedő néni is megdicsérte a gyerekeket a kulturált viselkedésükért), Musicalmesék, Erdei kalamajka, Bűbáj, Robin a hód, Pán Péter, Süsü, a sárkány, Popeye, Disney Hercegnők a jégen, Thomas a gőzmozdony és még sorolhatnám…

Idei legnagyobb élményem mégis az anyák napjához fűződik, hiszen nem is figyelvén a dátumot megszerveztem a színházat, melynek keretében május 6-án, vasárnap a Nemzeti Táncszínházban is megünnepelték az édesanyákat és nagymamákat. A délelőtt 10.30 órakor kezdődő Vackor kalandjai című előadás keretében az Inversedance – Fodor Zoltán Társulatának tagjai és a gyerekek együtt köszöntötték az édesanyákat. Ekkor 24 pici óvodás táncolt nekem és Alíz néninek Anyák napja alkalmából. Természetesen a telefonommal rögzítettem az előadást, hogy az Édesanyák se maradjanak ki ebből a hihetetlen élményből.
A nagysikerű előadásban Kormos István egyik legkedveltebb meséjét dolgozta fel Fodor Zoltán és társulata. Vackor alakja elevenedik meg a színpadon, hogy kedves és humoros utazásra invitálja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A főhős egy esetlen, de nagyon bájos kis maci, aki egy kora őszi napon elcsatangolva egy öreg fa árnyékában leheveredve boldog álmodozásba merül. Csíntalan falevelek repítik Álomországba, ahol barátaival számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandba keverednek, hogy végül elérkezzenek tanulságos végkifejlethez. A mese közben a zenetörténet legismertebb klasszikusai is felcsendülnek a gyerekek fülére hangolva, hogy dallamukkal játékosan ismerkedhessenek meg a legkisebbek is.

Idén szeptember óta az Ametist bábszínházat látogatjuk minden hónap egyik hétvégéjén, amit örömmel ajánlok bárkinek.

Siklósi Barbara, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-16

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

A Kreatív Műhely Munkaközösség 2010 őszén 18 fővel alakult az Ajka Városi Óvodában. Az elmúlt tanévben a kompetencia alapú programcsomaghoz tartozó eszközökkel ismerkedtünk. Átnéztük a meseláda tartalmát, betekintést kaptunk a mozgásfejlesztés eszközeibe, az ötletes és mutatós dekoráció elkészítéséhez is sok- sok instrukciót kaptunk.

bővebben