úszásoktatás

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájából a gyermekek egy része úszásoktatáson vesz részt. Évek óta járunk óvodásainkkal a kerületben lévő Csalogány iskola uszodájába,ahova külön busz visz minket.

A gyerekekkel három edző foglalkozik, Edit néni a haladókkal, Gyöngyi néni és Dani bácsi a kezdőkkel. A két kísérő pedagógus az úszás ideje alatt szintén a medencében tartózkodik, ezzel is biztosítva, hogy a gyermekek még nagyobb biztonságban érezhessék magukat.
Ez az uszoda nagyon optimális helyszín kisgyermekek úszásoktatására, egyrészt azért, mert a víz hőmérséklete kellemes, a kicsik nem fáznak benne, másrészt azért, mert fokozatosan mélyül, így a nagyobb benne a gyerekek biztonságérzete.

Az öltözők is kényelmesek, egyszerre mindig csak egy csoport tartózkodik benne. Az öltözőből kilépve azonnal a medencetérben vagyunk. Az edzés bemelegítéssel kezdődik, majd mindenkit lezuhanyoznak. Ezt követően a haladók a mély vízbe, a kezdők a kisebb vízbe mennek. Öröm nézni, hogy mennyire élvezik a gyermekek a foglalkozást, milyen ügyesek, és hogy az edzők milyen nagy türelemmel és körültekintéssel foglalkoznak velük. A gyors és a hátúszás tanulják meg először, a nagyok ügyesen úsznak víz alatt több métert is. Időnként verseny is van köztük, hogy ki tud messzebbre úszni egy levegővel. Bátran ugrálnak a mély vízbe, látszik rajtuk, hogy már van vízbiztonságuk, ami az úszás megtanulása mellett a a másik fő célja az óvodások úszásoktatásának. A foglalkozás természetesen játékkal fejeződik be. A játékidő leteltével az edzők szólnak, hogy ki kell menni a vízből. Irány az öltöző! Kis segítséggel a legtöbben önállóan öltöznek, van, aki a haját is magának szárítja. Nagyon odafigyelünk arra, hogy mindenkinek alaposan megszárítsuk a haját, nehogy megbetegedjenek azért, mert vizes hajjal jöttek ki az uszodából. A busz már vár minket a kijáratnál, irány vissza az óvodába.

A szülők egy évben kétszer, decemberben és júniusban nyitott órán vehetnek részt, ahol megnézhetik, hogy gyermekük mennyit fejlődött, milyen ügyesen úszik.
Az a tapasztalatunk, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen járnak úszni, sokkal egészségesebbek, nagyobb az ellenálló képességük és természetesen fizikiai erőnlétük is.

 

Tóthné Ungár Veronika, óvodapedagógus  írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-30

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Kooperatív mozgásos játékok

Kooperatív mozgásos játékok

Az emberek egymással játszanak, nem egymás ellen. Azért játszanak, hogy a kihívásokat küzdjék le, nem pedig egymást és mindez úgy történik meg, hogy egyszerűen élvezik a játék nyújtotta élményt.
Óvodánkban pár éve a kooperatív tanulási formát is alkalmazzuk. A hatékonyság érdekében összeállítottunk egy mozgásos játékgyűjteményt.

bővebben
Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Óvodánk 1974-ben létesült városi, lakótelepi óvodaként. Elhelyezkedésünk, valamint a társadalmi kihívások inspiráltak bennünket, hogy aktívan, elhivatottan tevékenykedjünk a mozgásfejlesztés területén. Nevelőtestületünk 1992-ben előzetes tanulmányok, eredményvizsgálatok, a szülők igényei és a gyermekek mozgásfejlettségének figyelembevételével innovatív pedagógiai munkába kezdett.

bővebben